2018. november 18. - vasárnap

A dél-balatoni Pócz Pincészetnél is elkezdődött a szüret

Kinyomtatom...
Pócz pince

Jó-közepes terméshozamra, de kiváló minőségre számítanak idén.

Az Irsai Olivérrel kezdte a szüretet a Pócz Pincészet. Az április 26-i fagykár a Dél-Balatoni Borrégió valamennyi borászatát érintette, átlagosan 20-30 százalékos termésveszteséggel számolnak a borászok. A Pócz Pincészetnél a legnagyobb kárt a zöldveltelini fajta szenvedte el, azonban az Irsai Olivért egyáltalán nem érintette a fagy.

„Nem jellemző a borvidékre az ilyesfajta szélsőséges időjárás, így az ilyen mértékű fagykár sem, ami ellen nem lehetett védekezni. Kárpótolt minket az, hogy idén elmaradt az igazán rekkenő hőség, így a fehér fajták esetében kimagaslóan illatos, gyümölcsös borokra számíthatunk” – mondta Pócz József, a pincészet tulajdonosa, vezető borásza. „A vörösbort adó szőlőfajták az érés elején tartanak; ha az augusztus végi és szeptemberi időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor akár még egy jó vörösboros évjárat is összejöhet” – tette hozzá József.

A Pócz Pincészet rendezvényekből sem szűkölködik idén nyáron, az augusztus 18-tól 21-ig tartó Boglári Szüreti Fesztivál mellett részt vettek az augusztus 25-én, Budapesten megrendezésre került Chardonnay és Sauvignon Blanc – Fejedelmi Fehérek Kóstolóján, de aki lemaradna ezekről a programokról, a Budavári Borfesztiválon is megkóstolhatja a legjobb Pócz-tételeket a Dél-Balatoni Bor közös kiállítóhelyén szeptember 8. és 11. között.

A dél-balatoni, balatonlellei Pócz Pincészet 1991-ben kezdte meg működését.
A Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) elhelyezkedő tízhektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják.

Főbb boraik között a világfajták – sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon – mellett a hungarikumokból és a kárpát-medencei fajtákból – Irsai Olivér, zöldveltelini, olaszrizling, kékfrankos – készített borok is megtalálhatók. A fehérbor készítése során a pincészet számára fontos szempont, hogy a borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. A rozét a kék szőlőfajták előszüretéből készítik, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testesek 225 literes barrique hordókban érlelődnek.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.