A dél-balatoni Pócz Pincészetnél is elkezdődött a szüret

Jó-közepes terméshozamra, de kiváló minőségre számítanak idén.

Az Irsai Olivérrel kezdte a szüretet a Pócz Pincészet. Az április 26-i fagykár a Dél-Balatoni Borrégió valamennyi borászatát érintette, átlagosan 20-30 százalékos termésveszteséggel számolnak a borászok. A Pócz Pincészetnél a legnagyobb kárt a zöldveltelini fajta szenvedte el, azonban az Irsai Olivért egyáltalán nem érintette a fagy.

„Nem jellemző a borvidékre az ilyesfajta szélsőséges időjárás, így az ilyen mértékű fagykár sem, ami ellen nem lehetett védekezni. Kárpótolt minket az, hogy idén elmaradt az igazán rekkenő hőség, így a fehér fajták esetében kimagaslóan illatos, gyümölcsös borokra számíthatunk” – mondta Pócz József, a pincészet tulajdonosa, vezető borásza. „A vörösbort adó szőlőfajták az érés elején tartanak; ha az augusztus végi és szeptemberi időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor akár még egy jó vörösboros évjárat is összejöhet” – tette hozzá József.

A Pócz Pincészet rendezvényekből sem szűkölködik idén nyáron, az augusztus 18-tól 21-ig tartó Boglári Szüreti Fesztivál mellett részt vettek az augusztus 25-én, Budapesten megrendezésre került Chardonnay és Sauvignon Blanc – Fejedelmi Fehérek Kóstolóján, de aki lemaradna ezekről a programokról, a Budavári Borfesztiválon is megkóstolhatja a legjobb Pócz-tételeket a Dél-Balatoni Bor közös kiállítóhelyén szeptember 8. és 11. között.

A dél-balatoni, balatonlellei Pócz Pincészet 1991-ben kezdte meg működését.
A Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) elhelyezkedő tízhektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják.

Főbb boraik között a világfajták – sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon – mellett a hungarikumokból és a kárpát-medencei fajtákból – Irsai Olivér, zöldveltelini, olaszrizling, kékfrankos – készített borok is megtalálhatók. A fehérbor készítése során a pincészet számára fontos szempont, hogy a borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. A rozét a kék szőlőfajták előszüretéből készítik, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testesek 225 literes barrique hordókban érlelődnek.