2018. február 21. - szerda

Kiskőrös kincsei

Kinyomtatom...
Mátyás pálinkaház

Mátyás Pálinkák, János Vitéz Látogatóközpont, és Kemencés Gasztronómiai Fesztivál.

November közepén a rossz idő ellenére élmény dús nappal gazdagodott az a kis csoport, akiket vendégül látott a Kunság-Szesz Zrt. A pálinkafőzde bejárása és egy kellemes ebéd után a János Vitéz Látogatóközpont interaktív kiállítását, illetve a II. Kemencés Gasztronómiai Fesztivált látogatták meg az esemény résztvevői.

A Kunság-Szesz Szeszipari Zrt. közel 20 éves múltra tekint vissza. 1994-ben indult családi vállalkozásként, s mára az ország egyik legnagyobb szeszipari üzemévé nőtte ki magát. A cég előremutató törekvéseit jól tükrözi a 2013-ban nyílt pálinkafőzde. Így a vállalkozás az ország egyik legnagyobb pálinkagyártó üzemeként évi több ezer liter kiváló minőségű pálinka előállítására alkalmas. Az új gyáregységben a legmodernebb pálinkafőző berendezéseket használják, melyek alkalmasak egylépcsős és kisüsti pálinkák gyártására is. A pálinka előállításához szükséges gyümölcsöket kizárólag magyar termelőktől vásárolják, ezzel is biztosítva a kiváló minőséget és a magyar kistermelők piacát.
Az új pálinkák a Mátyás termékcsaládon belül kerültek piacra Mátyás Pálinkák néven, amely terméknév garantálja a kiváló minőséget. A prémium kategóriás pálinka 40 alkohol %-os és elérhető alma, barack, irsai szőlő, körte, meggy, szilva és törköly változatban.

Ebéd után a város központjában található klasszicista kúria felé vette az irányt a csapat. A Látogatóközpontnak otthont adó 1845-ben épült kúria – volt evangélikus lelkészlak – az Alföld épített örökségének emblematikus épülete, a projekt keretében teljesen megújult és új funkciót kapott. A kiállítási installációk egy labirintus keretébe foglalva kerültek elhelyezésre, Petőfi Sándor János Vitéz című művének megismerése tehát ennek az útvonalnak a bejárásával történik.  Az út János Vitéz kalandjainak szimbolikus színtere, ahol a vers egyes énekeinek megfelelő állomások által ismerhető meg Petőfi műve. A kanyargós útvonal és az elrendezés a költemény hatékony interpretálását eredményezi, és egyúttal szórakoztató tanulást nyújt a kisiskolások számára. A megfelelő atmoszféra megteremtése érdekében a labirintusban elsötétített részek, illetve irányított színes fények és hanghatások segítségével haladhatnak a látogatók a történet alakulásának megfelelően. A képek és hangok együttesen újszerű, innovatív megjelenítést kölcsönöznek a szövegnek, élvezhető formában jelenítik meg a tananyagot. A modern technika segítségével a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik, kiszélesítve az érdeklődésre számot tartó korosztályt. Így nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztály számára is tartalmas élménnyé válik a program. A látogatás elején kapott tableten keresztül a vers időrendiségét és cselekményét követve versrészletek, érdekességek, értelmező információkat ismerhetnek meg az irodalmi műhöz kapcsolódóan a látogatók. A kiállítás aktív részvételt kíván vendégeitől, a különböző „próbatételek” kapcsán maguk is részesévé válnak a cselekménynek, így egyrészt tudásanyagot sajátítanak el, másrészt széles spektrumú befogadójává válnak a műalkotásnak.

A nap lezárásaképpen a II. Kemencés Gasztronómiai Fesztivál különböző kiállítóit keresték fel a csoport tagjai. Kürtőskalács, lepény, pálinka, kézműves sörök, forralt bor és remek hangulat várta a Petőfi térre látogatókat. 18.30-tól a Groovehouse biztosította a talp alá valót, őket követte 20.00-tól a DJ Dominique féle házibuli, és este21.00-tól pedig a Bratyó Band gondoskodott az utcabálról.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Aquaworld

Szilveszteri Aqua Party.

Hullám panoráma

Őszi programajánlatok Budapest egyetlen fedett élményfürdőjében, az Aquaworldben.

plakát

Katonai kiképző területté alakul szeptember 23-án a csillebérci akadálypálya, ugyanis megrendezik a SpartanLegion elnevezésű új magyar ocr versenyt.