2018. február 20. - kedd

Béke veled! drMáriás kiállítása a MODEM-ben

Kinyomtatom...
plakát

„Fantasztikus művek, melyekben a mennyei derű, a szív és a lélek belső békéje kísért.”

A kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, az egykori Újvidéken született drMáriás munkáiból nyílt minden eddiginél teljesebb kiállítás március 11-én a MODEM-ben.

A sokszor történelmi szereplőket vagy épp mai politikusokat kifigurázó, a humor és a szatíra eszköztárát felvonultató képeiről ismertté vált szépíró, kritikus és képzőművész, egyben a magyar underground legendás együttese, a Tudósok zenekar frontembere.
drMáriás (1966) a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre. Az egykori Jugoszláviában, Újvidéken született, első önálló kiállítását is ott rendezte 1987-ben. 1986–1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a magyar underground azóta is működő, legendás együttesét. 1991 óta Budapesten él.

Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de végső soron mindig ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk.

Az elmúlt három évtizedben drMáriás képzőművészeti munkáival számos kiállításon találkozhattak a látogatók – többek között Budapesten, Mariborban, Belgrádban, New Yorkban, Bécsben, Moszkvában, Berlinben, Brüsszelben, Londonban és legutóbb Pécsen. A debreceni tárlat drMáriás eddigi legnagyobb hazai bemutatkozása.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.