2018. június 23. - szombat

Puccini Pillangókisasszonyát mutatja be a Royal Opera House társulata

Kinyomtatom...
jelenet

Március 30-án megrendítő operával folytatódik a Royal Opera House 2016/2017-es évada.

A Pillangókisasszony élő közvetítése március 30-án 20.15-től látható a Pesti Vigadóban és a debreceni Apolló moziban, felvételről március 31-én a szolnoki Tiszapart moziban, április 9-én pedig a budapesti Puskinban és a kecskeméti Otthon moziban.

Élő közvetítés:
2017. március 30., csütörtök, 20.15 – Pesti Vigadó és Apolló/Debrecen
További előadások:
2017. március 31., péntek, 19.00 – TiszaPart mozi/Szolnok
2017. április 9., vasárnap, 14.00 – Puskin mozi/Budapest
2017. április 9., vasárnap, 15.00 – Otthon mozi/Kecskemét

A világ egyik legtöbbet játszott operáját Antonio Pappano vezényli a tündöklő Ermonela Jaho vezette szereplőgárda élén. Magával ragadó zenéjével és szívszorító szerelmi történetével Puccini Pillangókisasszonya az operairodalom legnépszerűbb előadásainak egyike. A világhírű szoprán, Ermonela Jaho első alkalommal énekli Cso-Cso-Szán szerepét a Covent Gardenben. Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében Nagaszaki lélegzetelállító díszleteit a 19. századi nyugati művészek romantikus Japán-ábrázolásai ihlették. Puccini zenéje életre kelti a reggeli madárcsicsergést, egy esküvői rituálé hangulatát, és gyönyörűen aláfesti a Pinkerton hadnagy (akit a fiatal és tehetséges tenor, Marcelo Puente alakít) udvarlását. Az opera legismertebb dallamai között felcsendül az álmaihoz hiábavalóan ragaszkodó Cso-Cso-Szán „Un bel di” című áriája is.

A Royal Opera zenei vezetője, Antonio Pappano világszerte elismert az olasz operák kimagasló tolmácsolásáért. Értő keze alatt katartikus magasságokba emelkedik ez a szívszorító utazás az izgatott, reményteli emelkedettségtől az önfeláldozás tragédiája felé. A darab különleges hazai vonatkozása, hogy a Császári főbiztos szerepét a veszprémi születésű Nagy Gyula énekli.

Puccini rendkívül sokáig, közel három évig dolgozott a darab megírásán, mivel a munka közben autóbalesetet szenvedett. Saját bevallása szerint is legszemélyesebb műve A Pillangókisasszony, éppen ezért a bemutatón annak átütő sikerére számított, az opera azonban megbukott: elsőként 1904. február 17-én mutatták be a milánói La Scala operaházban, ám a darab egykori fogadtatása messze elmaradt a ma ismert változat sikerétől.
Puccini - akit elsősorban az opera műfajának nagy megújítójaként tartanak számon - ezután többször is átírta a darabot, ma az ötödik és egyben végleges, három felvonásos verziót játsszák a világ operaházai. Magyarországon 1906. május 12-én mutatták be először, az előadáson maga a zeneszerző is jelen volt.

Az opera szövege John Luther Long 1898-ban megjelent elbeszélése alapján íródott. Az írásból David Belasco keze nyomán készült dráma színpadi változatát Londonban látta Puccini, és azonnal megtetszett neki a téma. A zene hiteles megírására is komoly hangsúlyt fektetett, mivel magát az éppen Itáliában nyaraló japán nagykövet feleségét kereste fel, aki megismertette a zeneszerzőt a japán népdalok világával, amely az opera megírását is inspirálta.
A londoni Royal Opera House élő közvetítéseinek magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

Giacomo Puccini: Pillangókisasszony (Madama Butterfly)
Karmester: Antonio Pappano
Rendező: Moshe Leiser és Patrice Caurier
Teljes szereposztás:
Cso-Cso-Szán: Ermonela Jaho, B.F. Pinkerton: Marcelo Puente
Sharpless: Scott Hendricks, Goro: Carlo Bosi, Szuzuki: Elizabeth DeShong
Bonc: Jeremy White, Kate Pinkerton: Emily Edmonds
Császári főbiztos: Gyula Nagy, Yamadori herceg: Yuriy Yurchuk
Közreműködik a Royal Opera House zenekara és kórusa.
Vetítési idő: 3 óra (egy szünettel, 15 perces bevezetővel)
A Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.