Kerekdomb Fesztivál: kultúra, sport és borpiknik a Tokaji borvidéken

Idén már két alkalommal kerekedik összművészeti fesztivál Tállyán.

Tállyán, a Tokaji borvidék festői településén a tavalyi sikeres indulás után idén már két alkalommal – júniusban és szeptemberben - várja összművészeti hétvégére látogatóit a gyermekbarát Kerekdomb Fesztivál.

A parasztházak és nemesi kúriák udvarait színházi előadások és kortárs költők töltik meg kultúrával: fellép Fábián Juli & Zoohacker, az Antonia Vai Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment és Szalóki Ági. Palya Bea és zenekara megújított Psyché koncerttel készül. Fellép a Momentán Társulat, valamint a Nézőművészeti Főiskola tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László. A dűlők közt tematikus borsétákra, biciklitúrára és maratonra indulhatnak az aktív kikapcsolódást keresők.

A nyárindító Kerekdomb június 16. és 18. között a nő és a szerelem témája körül forog majd: Lónyay Erzsébet, aki Weöres Sándor kötetét és hősét Psyché-t ihlette, Tállyán élt. A fesztivál neki is emléket állít: a Nemzeti Színház elhozza Psyché című darabját, Palya Bea pedig felújította és a Kerekdombra szabta Psyché koncertjét.
„A fesztiválon egyforma hangsúllyal szerepel a kultúra, a sport és a bor. Programkínálatunkban helyet kapnak fiatal költők és írók, tartunk filmvetítést és széles koncertzenei kínálattal készülünk. Azok számára, akik gyerekekkel érkeznek, kreatív programokat szervezünk” – mondja Szabó Réka, a Kerekdomb Fesztivál produkciós menedzsere.

A látogatókat blues és irodalom várja az Oroszlános Borvendéglő és Borhotelben, könnyűzene a Vincellér Házban, komolyzene a település katolikus templomában. A fesztivál különlegessége, hogy nem építi át, változtatja meg a neki otthont adó, gyönyörű tokaji települést: a programok a tállyai parasztházak és nemesi kúriák udvarán kapnak helyet, megmutatva azok szépségét, rímelve a hely miliőjére.
Futás, gyalogtúra, bicikli
A sportos fesztiválozók nyáron és ősszel is félmaratonon tehetik próbára állóképességüket. A bicikliseket pedig várják a dombok: júniusban Dűlőbringa futam, szeptemberben Mád-Tállya tekerés lesz, de a kerékpár a zenében is fontos szerepet kap: Gryllus Vilmos a Biciklizős lemez dalaival készül. Aki inkább csak sétálna, annak a Hosszúlépés csapata kínál új, tematikus, a környék izgalmas titkait felfedő gyalogtúrákat.
„A hegyvidék adottságai különleges perspektívába helyezik a sportolás lehetőségét. Úgy állítottuk össze a programkínálatot, hogy a családdal érkezők is megtalálják a számukra legkedvesebb mozgásformát. Egyénileg vagy csoportosan lehet nevezni a félmaratonra, bringafutamot tartunk a bicikli szerelmeseinek és gyerekfutamot az egészen kicsiknek” – magyarázza Hrutka János, válogatott labdarúgó, a fesztivál sportprogramjainak vezetője.

Borok, pincék, piknik
A látogatók gasztronómiában és borban is számíthatnak a fesztiválra: a helyi bortermelők maguk mutatják be tételeiket pincéikben, de különleges borpiknik is lesz: az érdeklődők pontosan azokon a dombokon kóstolhatják meg a borokat, amelyeken a nedűt adó szőlők teremtek.
„A fesztivál alapításakor az volt a célunk, hogy Tállyát újra örökségeihez méltó helyre emeljük, és hogy a széles közönségnek is megmutassuk, milyen kincseket rejt a Tokaji borvidék. Tállyán mindenki megtalálja a számítását, aki minőségi boros- és gasztronómiai élményekre vágyik. A fesztivál ideje alatt nyitva állnak a helyi borospincék, lehetőség lesz a tállyai borok megkóstolására - hordóból és palackból egyaránt. A gasztronómia szerelmeseit izgalmas bor-étel párosításokból álló borvacsorákkal, fröccsterasszal és kockás abroszos, street food ételeket kínáló gasztro-udvarral várjuk” - mondja Márton-Kováts Krisztina, a tállyai Oroszlános Borvendéglő és Borhotel tulajdonosa, a Tállyáért Egyesület alapító tagja.

A kicsiknek is
A gyerekeknek a Maillot kastélyban találnak izgalmas, kreatív elfoglaltságot a szülők, játszóház és mesterségbemutató is rendelkezésre áll, a legkisebbeket Ringató foglalkozás várja, és természetesen Kaláka koncert is lesz.
Az őszi Kerekdomb Fesztivál szeptember 8. és 10. között kerül megrendezésre, ahol ismét szerepet kap majd a színház, a film, a gyerekprogramok és a futás. Az időpontot már most érdemes bekarikázni a naptárban: többek között a 30Y, a Bohemian Betyars, a Honeybeast és a Random Trip zenészei is gondoskodnak majd a jó hangulatról, az irodalomfelelős Lackfi János lesz.