Egyre többen mozdulnak az egészségükért

Bár a felmérések azt bizonyítják, hogy rengeteg a cukorbeteg, a túlsúlyos és a szívproblémákkal küzdő.

Kkeveset sportolunk és egészségtelenül táplálkozunk, Czanik Balázs fitnesz edző mégis úgy látja: egyre többen tesznek az egészségükért. Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megteremtője Országos Egészség Fesztivál keretében népszerűsíti az egészséges életmódot, és hétről-hétre több ezer ember mozgat meg.

„A csapatommal több ízben szerveztünk már országos nyári road show-t, amikor ellátogattunk a nagyobb strandokra, és számos mozgásformát mutattunk be az embereknek. Az idei rendezvénysorozat sokkal nagyobb az eddigieknél, ezúttal nem csak a sportra koncentrálunk, hanem komplex megoldást nyújtunk azoknak, akik szeretnének életmódot váltani. A program sikerét mi sem jelzi jobban, hogy minden helyszínen több ezer ember mozog együtt velünk, és igen aktívan érdeklődnek az iránt, hogy miként tudnának egészségesen táplálkozni. Igaz, nem könnyű mozgásra bírni az embereket akkor, amikor a 35 fokos hőségben strandolnak, ezért olykor úgy tartjuk a tornákat, hogy a vízben is meg lehet csinálni a gyakorlatokat. Így a kezdeti bátortalanság után egyre többen csatlakoznak, és élik át a közös sport élményét. Olyannyira, hogy az egyik rendezvény felénél eleredt az eső, de ragaszkodtak az emberek a program megtartásához, úgyhogy szakadó esőben csinálták végig a tornát” – meséli Czanik Balázs.

Sokan rákényszerülnek az életmódváltásra, mert már kialakult valamilyen betegség vagy legalábbis ételérzékenység, netán allergia. Ám szerencsére egyre nagyobb azok száma, akik épp az ilyen problémákat szeretnék megelőzni.
„Hatalmas öröm számomra, hogy nem csak sokan mozognak, hanem rengetegen jönnek oda hozzám és a csapatom tagjaihoz életmód tanácsért. Nem szeretnék illúziókat táplálni, mert hazánkban kimagaslóan magas a túlsúlyosok, illetve olyan emberek száma, akik az elhízás miatt cukorbetegek lettek, illetve szívproblémák léptek fel. Azonban egyre inkább azt tapasztalom, hogy valami elindult az országban, mert egyre többen határozzák el, hogy tesznek az egészségükért. Tájékozottabbak, nyitottabbak, érdeklőbbek az emberek. Korábban inkább azt láttam: megértik és belátják, hogy változtatni kellene, de a kezdeti lelkesedés nagyon gyorsan alábbhagy, és visszazökkennek a régi mozgásszegény, egészségtelen mindennapokba. Most már tapasztalom a tendenciát, hogy ha kis lépéseket is, de tesznek önmagukért” – hangsúlyozza a Capoeira Aerobik megalkotója.

Sokaknak talán azért nehéz életmódot váltani, mert azt gondolják, hogy teljesen fel kell adniuk mindent, amihez korábban hozzászoktak és megszerettek. Azonban ez téves gondolat. Már néhány alapanyag kicserélésével, aktívabb mindennapokkal is rengeteget tehetünk magunkért.

„Nem csupán a fogyás, hanem az egészség miatt érdemes a cukrot természetes és egészséges édesítőre – almacukor, eritrit, stevia, stb –, a fehér lisztet pedig például zablisztre cserélni. Az a fő szempont, hogy kerüljük a finomított, illetve a magas szénhidráttartalmú alapanyagokat, helyette lassan felszívódó, alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasszunk. Persze a mozgást sem szabad kihagyni, de nem kell feltétlenül napi több órás edzésben gondolkodni. Itt a nyár, ki lehet menni a szabadba akár gyerekekkel, akár felnőtt baráti társasággal bringázni, focizni, strandröplabdázni, tollasozni, futkározni, stb. Mind-mind kitűnően átmozgat, nem utolsó sorban pedig élményt ad, ezáltal pedig később is szívesebben sportolunk újra” – tette hozzá Czanik Balázs.

Hirdetés