Makk Károlyra emlékezik a Budapest Rooftop Cinema

Szomorú apropó miatt került a Budapest Rooftop Cinema műsorára Makk Károly örök klasszikusa, a Szerelem.

A vetítés előtt Sopsits Árpád filmrendező és Báron György filmkritikus beszélnek a napokban elhunyt rendező tiszteletére tartott megemlékezésen.

Az életének 92. évében elhunyt Makk Károlyra emlékezik szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema, a Film.hu és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös vetítés sorozata a Magyarok a háztetőn. A rendező 1925-ben született Berettyóújfaluban, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a CineFesten tavaly tüntették ki életműdíjjal. Már 1950-ben rendezőasszisztensként dolgozott Máriássy Félix mellett a Kis Katalin házassága című film készítésekor, így kapott diplomát is. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1951 óta tanított, generációk nőttek fel tehát nemcsak a filmjein, hanem a filmezésről alkotott gondolatain. Tudását számos, azóta ugyanúgy elismert és méltán nagyszerű kollégájának adhatta át. A 2014 óta a Nemzet Művésze is volt.

Filmjei minden korszakban meghatározóak voltak, számos fesztiválon vitték el a fődíjat. Olyan nagyszerű alkotásokat köszönhet a filmtörténelem, mint a Liliomfi (1954), az Oscar-díjra jelölt Macskajáték (1972), az Egy erkölcsös éjszaka (1977), az Egymásra nézve (1982) vagy Az utolsó kézirat (1986). Legsikeresebb filmje a Szerelem volt, melyet 1971-ben Cannes-ban a Zsűri díjával tüntettek ki – Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili nagyszerű főszereplésével.

2017. szeptember 1.
Corvin Club tetőterasz (VIII. Blaha Lujza tér 1-2., bejárat a Somogyi Béla utca felől)
Kapunyitás: 18:30
Megemlékezés: 20:00
Filmkezdés: 20:30
Jegy: 500 Ft (csak a helyszínen váltható)
A filmet magyar nyelven, angol felirattal vetítik.

Hirdetés