Jázmin Nemzeti Zenekar Magyarországon

Kínai különleges népzenei koncert mely a világ körüli turné első előadása.

A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban szeptember 15-én került elsőként bemutatásra. Az előadáson Kína legjobb népi zenekarának egyike, azaz ‘a kínai zene szövetségének admiralitás csillaga, a Jázmin Nemzeti Zenekar’ lépett fel. Az előadáson a Magyar Kodály Világa zenekar, és a Kodály Világa kórus, valamint egy híres Príma díjas Magyar hegedűművész Nédó Olga is fellépett és együtt énekeltek és zenéltek a kínai művészekkel.

A koncert repertoárja a kínai hagyományos népzenékből és a magyar klasszikus szerzeményekből állt. Az első bemutató után Iránba, Egyiptomba és más országokba megy a Kínai turné. A kínai zene szövetségének admiralitás csillaga, a Jázmin Nemzeti Zenekar’ jó hírnevet szerzett már az egész világon. Ellátogatott az Egyesült Államokba, Franciaországba, Belgiumba, Ausztráliába, Új-Zélandba, Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába és más országokba is, ahol előadásokat tartott, amelyeket más zenekarok és a más közönség is nagyra értékelt. Amióta a Kínai Népköztársaság elnöke bejelentette az ‘egy övezet, egy út’ kezdeményezést, Kína és a selyemút mentén fekvő országok kapcsolata sokkal sorosabbá vált politikai, gazdasági és kulturális területen, sőt a népek közötti megértés és a barátság is elmélyült. A kínai ősi selyemút nemcsak kereskedelmi út volt, hanem barátság útja is.

A hosszú időszak során kialakult a Selyemút békés együttműködése, nyitottsága és a kölcsönös előnyökön alapuló szellemisége. A kínai kormány az új történelmi helyzetben bejelentette az ‘egy övezet, egy út’ kezdeményezést, így a selyemút mentén fekvő országok emlékeznek a történelemre, örökölik és továbbviszik a Selyemút szellemiségét, és új jelentőséget adnak az ősi Selyemútnak. A Jázmin Különleges Kínai népzenei Koncert előadása képviseli a selyemút történelmének és a kínai népzenei világ turnéjának célját is, azért hogy elmélyüljön a selyemút mentén fekvő országok közötti megértés és a barátság.

Magyarország nemcsak a kínai ősi selyemút mentén fekvő egy ország, hanem az első európai ország, amely aláírta az egy övezet, egy út együttműködési megállapodást Kínával. A Jázmin Nemzeti Zenekar fellépésének, illetve a világ körüli turnéjának Budapest volt az első jelentős és meghatározó állomása.