2018. június 20. - szerda

A halál 50 órája

Kinyomtatom...
plakát

Újra a mozikban a digitálisan restaurált filmklasszikus.

Ken Annakin szélesvásznú háborús eposza közel 50 évvel az eredeti bemutatója után rövid ideig újra mozivásznon látható. Szeptember 15-től limitált vetítéssorozatban, csupán egy hétig lesz műsoron a budapesti Corvin Mozi nagytermében és vidéki művészmozikban.

A történet 1944 karácsonya előtt kezdődik, amikor az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében terjedni kezdett a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik. Kiley ezredes (Henry Fonda) az egyetlen, aki kételkedik ebben. Német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak. Hamarosan azonban beigazolódik, hogy neki volt igaza… 1944 decemberében az egyre szűkülő Harmadik Birodalom egy utolsó kétségbeesett és önpusztító ellentámadást indított. A szűkös erőforrások miatt összesen csupán 50 óra állt a németek rendelkezésre, ennek ellenére a híres-híredt Királytigris tankokból álló hadosztálynak sikerült mélyen betörnie az amerikai vonalak mögé.

A kora legnagyobb sztárjaival, Henry Fonda, Robert Shaw, Charles Bronson, valamint a legjobb mellékszereplő kategóriában Golden Globe-díjra jelölt Telly Savalas főszereplésével megszületett filmeposz az ardenneki ütközetet dolgozza fel, amely a második világháború egyik legfontosabb eseménye volt. A Ken Annakin rendezte filmklasszikus három napba sűríti a majd egy hónapig tartó, Belgium, Luxemburg és Németország területén zajló offenzíva eseményeit.
A produkció kuriózuma, hogy a tipikus amerikai háborús filmekkel ellentétben nem csupán az egyik oldalt mutatja be, hanem hasonló hangsúlyt és árnyalt, kidolgozott karaktereket kapott mindkét fél. Bár számos történész és veterán katona hangoztatta a film történelmi pontatlanságait - Eisenhower egykori tábornok, az Egyesült Államok későbbi elnöke még sajtótájékoztatót is tartott ezekről – összességében egy korhű, a háború résztvevőinek lelkiállapotát, bátorságát, önfeláldozását, emberi gyengeségeit hitelesen ábrázoló mű született, melyben átérezhetőek a háború borzalmai, kegyetlensége és értelmetlensége.

A film világpremierjét Hollywoodban tartották, 1965. december 16-án, az ardenneki csata kezdetének 21. évfordulóján, többek között azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az elterjedőben lévő otthoni televíziózás helyett egy kifejezetten mozivászonra született, monumentális filmalkotással csábítsák vissza a nézőket a filmszínházakba.
A hazai mozik 1968-ban mutatták be, Tordy Géza, Mécs Károly, Somogyvári Rudolf, Sztankay Iván és további kiváló színészek magyar hangjával. A bemutató, amelynek itthoni zászlóshajója az akkori legnagyobb méretű vászonnal rendelkező Corvin Mozi volt, nagy siker lett, a háborús filmeposz mind a kritikusok, mind a nézők körében elismerést vívott ki.

A halál 50 órája szeptember 15-től digitálisan felújított képpel és hanggal, az eredeti magyar szinkronnal kerül újra a mozik műsorára, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában. A mozipremiereknél szokatlan módon mindössze egyetlen hétig látható, Budapesten kizárólag a Corvin Mozi legnagyobb vászonméretű Korda termében, emellett Kecskeméten és Nagykőrösön is műsorra tűzik.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.