2018. június 18. - hétfő

Stanley Jordan: The Thunder Tour

Kinyomtatom...
plakát

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Stanley Jordan szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával: zongorajátékot idéző módon egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén. Lenyűgöző technikai tudása ugyanolyan szintű művészi kvalitással és kreativitással párosul, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.
Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.

A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük. Stanley Jordan kimondottan a barlangszínház egyedülálló atmoszférája miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.

A fertőrákosi koncerten itt lesz vele a színpadon a világ egyik legnagyobb basszusgitáros virtuóza, zeneszerzője, a chilei származású Christian Galvez. Technikai tudása, egyedi, zseniális játéka miatt a mainstream és fúziós jazz nagy alakjához, Pat Martinóhoz hasonlítják. Eddig 13 lemeze jelent meg, a kritikusok a „basszusgitáros géniuszként” is jellemzik.

A Kossuth-díjas Horváth Kornél jellegzetes alakja a magyar zenei életnek, 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének választotta a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig,a kortárs szerzeményektől, a népzenén, a rockon, a könnyű- és komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát. Ötvenféle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban.

A zenei négyes negyedik tagja a ma már Londonban élő Dörnyei Gábor, a hazai könnyűzenei és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Londonban játszott a West End 10 éve telt házzal futó Queen - Wewill rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. Jelenleg London egyik legkeresettebb stúdiózenésze, tanít a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián és Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dobos mesterkurzusokat.

A koncert népszerűsítésében szerepelt vállalt , a Magyar Jazz Szövetség.
„Fontos számukra a műfaj életben tartása, értékeinek a közvetítése, ezért is álltak a rangos koncert mellé. Stanley Jordan muzsikája alkalmas arra, hogy közel vigye az emberekhez a jazzt.  A barlangszínházi környezet pedig a világ egyik legeredetibb koncerthelyszíne.” 
(Kollmann Gábor, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke)

Stanley Jordan videoüzenetet küldött a sajtótájékoztatóra, többek között megemlítette:
„... Elmondhatom, hogy az elmúlt 10 évben nagyon sok zenésszel dolgoztam, s van egy top 10-es listám a kedvenc előadóimról, akikkel nagyon szeretek együtt játszani. Azok a nevek, kik szerepelnek a szeptember végi koncerten, a toplistámon vannak.”
2017. szeptember 30. 20.00
Stanley Jordan: The Thunder Tour

Fertőrákosi Barlangszínház

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

A lüktető ska követei és a horvát hagyományőrző tamburások is Villányba érkeznek.