Stanley Jordan: The Thunder Tour

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Stanley Jordan szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával: zongorajátékot idéző módon egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén. Lenyűgöző technikai tudása ugyanolyan szintű művészi kvalitással és kreativitással párosul, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.
Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.

A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük. Stanley Jordan kimondottan a barlangszínház egyedülálló atmoszférája miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.

A fertőrákosi koncerten itt lesz vele a színpadon a világ egyik legnagyobb basszusgitáros virtuóza, zeneszerzője, a chilei származású Christian Galvez. Technikai tudása, egyedi, zseniális játéka miatt a mainstream és fúziós jazz nagy alakjához, Pat Martinóhoz hasonlítják. Eddig 13 lemeze jelent meg, a kritikusok a „basszusgitáros géniuszként” is jellemzik.

A Kossuth-díjas Horváth Kornél jellegzetes alakja a magyar zenei életnek, 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének választotta a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig,a kortárs szerzeményektől, a népzenén, a rockon, a könnyű- és komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát. Ötvenféle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban.

A zenei négyes negyedik tagja a ma már Londonban élő Dörnyei Gábor, a hazai könnyűzenei és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Londonban játszott a West End 10 éve telt házzal futó Queen - Wewill rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. Jelenleg London egyik legkeresettebb stúdiózenésze, tanít a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián és Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dobos mesterkurzusokat.

A koncert népszerűsítésében szerepelt vállalt , a Magyar Jazz Szövetség.
„Fontos számukra a műfaj életben tartása, értékeinek a közvetítése, ezért is álltak a rangos koncert mellé. Stanley Jordan muzsikája alkalmas arra, hogy közel vigye az emberekhez a jazzt.  A barlangszínházi környezet pedig a világ egyik legeredetibb koncerthelyszíne.” 
(Kollmann Gábor, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke)

Stanley Jordan videoüzenetet küldött a sajtótájékoztatóra, többek között megemlítette:
„... Elmondhatom, hogy az elmúlt 10 évben nagyon sok zenésszel dolgoztam, s van egy top 10-es listám a kedvenc előadóimról, akikkel nagyon szeretek együtt játszani. Azok a nevek, kik szerepelnek a szeptember végi koncerten, a toplistámon vannak.”
2017. szeptember 30. 20.00
Stanley Jordan: The Thunder Tour

Fertőrákosi Barlangszínház

Hirdetés