Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből

Egyszeri vetítés az Uránia Filmszínházban.

2017. szeptember 20. 19:00 - Elhallgatott zenekarok. Rendezte: Kisfaludy András (Dokufilm Kft.) A 2015-ben megrendezett MOM kultúrházbeli Elhallgatott Zenekarok koncert alapján készített hasonló című dokumentumfilm elkészült. Durván 1968 és 1975 között létezett 10-13 zenekar, amelyek minden fellépésére, Budapesten és vidéken több ezer ember ment el.

Az elhallgattatott zenekarok sora: Kex, Syrius, Bajtala, Taurus, Liversing, Atlasz, Scampolo, Aligátor, Tűzkerék, Atlantisz.

A Taurus első fellépése alkalmával a Budai Ifjúsági Parkban több mint 10000-es közönség zsúfolódott össze, és a koncert végén a szűnni nem akaró tapsot, őrjöngést követően a fiatalok a Clark Ádám téren gyülekeztek, ahol megállítva a közlekedést, már a készülő rendőri intézkedés közepette azt üvöltötték föl az ég felé: Radics Bélát a pártba! Taurust a kormányba! „Először megverni, aztán megnyerni” - ezt az elvet követte a korai kádári pártvezetés, ha a fiatalok megregulázása került napirendre – írja Csatári Bence idén megjelent „A Kádár-rendszer könnyűzenei politikája” alcímű könyvében. Ennek a 10-13 zenekarnak az akkori jelenléte, fellépései, a zenéje, koncertjei, magukban hordozták a szabadság eszményét.
Többüknek teljes nagylemeznyi anyag várt kiadásra, mégsem jutottak el oda, hogy egy LP-n megjelenjenek. Mert az akkori párvezetés, élén Erdős és Bors elvtársakkal mindent megtettek azért, hogy megállítsák ezeknek az együtteseknek egyre növekvő népszerűségét.

Az elhallgattatott zenekarok közül a Kex fele, a Syrius egésze, Bajtala János és a dobos Szigeti Béla, az egész Atlasz Flamm Ferivel, a Scampoloból hárman, a Taurusból pedig Brunner Győző még a 70-es évek elején disszidáltak. Radics Béla (Taurus), Faragó Judy (Scampolo), Váradi Vadölő László, a Liversing gitárosa Szendrődy Zsolt, a Tűzkerék basszgitárosa Kun Tamás 2016-ban, vagy Bianki Iván és Imre Attila idő előtt, a negyvenes éveik végén, meghaltak. De 2016 júliusában temettük a Kex-es Somló Tamást is; Így utólag úgy tűnik sikeres volt az MSZMP ifjúsági kultúrpolitikája, már ami a tiltást és a rombolást illeti. Nem naiv a kérdés: vajon miért kellett elhallgattatni ezeket a zenekarokat? Miért nem tudtak nagylemezt kiadni, miért nem kerülhettek be az akkori médiába?

A film, a koncert és a lemezfelvétel kedvéért kiegészültek a zenekarok új, fiatal tagokkal és a régi ismert számokat, új hangzással, új tartalommal átdolgozva adják elő. Végső soron hat együttest sikerült színpadra állítani, akik között olyan ismert muzsikusokat találunk, mint Pataki László (Liversing és Syrius), Makrai Pál (Atlas), Tóth János Rudolf, Zsoldos Tamás, Kiss Flóra (Kex) Anda Bálint, Felkai Tamás, Deák Bill Gyula (Új Taurus). Az archív felvételek között megszólalnak az akkori kulturális, politikai és szakmai vezetők, valamint látható lesz Radics Béla a Sakk-Matt-al egy olyan amatőr felvételen, amelyet a nagy közönség előtt még soha nem vetítettek.
A film a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült.
Külön köszönet: Budapest Főváros Önkormányzatának, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottságnak