17 nap kortárs művészet – kezdődik a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Jazz, klasszikus, pop és világzene, irodalom, táncművészet, színház, képzőművészet, design és divat.

17 napon át ismét a feltöltődés és a kortárs művészet fővárosa lesz Budapest. Indul a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata. Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: a régió egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó köztéri programokkal várja a közönséget.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál az elmúlt 26 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városi fesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait. Idén Budapest vendége lesz az Oscar-díjas Tan Dun, a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, akik Eötvös Péter új kompozíciójával érkeznek a fesztiválra, mindössze néhány nappal a világpremier után. Rendhagyó jazzkoncertet ad a zseniális bariton Thomas Quatshoff, legújabb lemezével érkezik Markus Stockhausen, kiváló trombitaművész és formációja, a Quadrivium, de itt lesz a Grammy-jelölt elektronikus zenei ikon, Carl Craig is. A nigériai zenész, komponista, emberjogi aktivista, Fela Kutinak, az afrobeat meghatározó személyiségének a világ számos pontján rendszeresen megrendezett Felabration-est állít emléket.

„A négy évvel ezelőtt választott új fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

„A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának, és ha lehet, alkotó kortársának lenni” – fogalmazza meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál sokszínű programjával vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

A CAFe Budapest minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszban a maga páratlan sokszínűségével, ennek köszönhetően lenyűgöző koreográfiával, két különböző Hattyúk tava-interpretációval tér vissza Magyarországra hosszú idő után az Izrael Balett társulata. Bartók Béla munkássága mellett Kodály művészete is kiemelt szerepet kap a fesztiválon: Galántai táncok című művére a kiváló koreográfus, Bozsik Yvette és társulata készít új táncelőadást. Oláh Kálmán Kodály Impressions című estjén ismét hallhatjuk az Oláh Kálmán Sextetet, amelynek minden fellépése kuriózum volt az utóbbi években. A Nemzeti Énekkar Bartók, valamint Kodály szerzeményeivel, illetve Orbán György kórusciklusával áll színpadra a Pesti Vigadóban. Az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny kompozíciói szintén Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára reflektálnak, megmutatva, hogyan hat Kodály páratlan életműve a zeneszerzők legújabb generációjára.

A CAFe Budapest idén is valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd minden műfajban: a tavalyi hatalmas siker után újra világzenei csemegékkel érkezik a Budapest Ritmo, és jubileumi programmal készül az idén 30 éves Mini-Fesztivál is. A képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár és a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat, és új fesztiválozóként négynapos, ünnepi koncertsorozattal mutatkozik be a Kuplung Sounds Good!

Lesz még tánc egy Kálvin téri irodaház falán, dacolva a gravitációval az amerikai Bandaloop társulatának köszönhetően. A csodálatos mestermű, a Carmina Burana egy reptéren csendül fel Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen tolmácsolásában, a Studio5 koncertjén pedig kifejezetten a Szent István Bazilika páratlan és egyedi akusztikájára készült zeneműveket hallhatunk. Azaz mint minden esztendőben, a CAFe Budapest Kortárs Művészei Fesztivál programkínálatát idén is különleges helyszínű produkciók, rendhagyó, meghökkentő és látványos köztéri akciók, kiállítások, családi programok, ingyenesen látogatható események színesítik, hiszen október 6. és 22. között Budapest minden ízében a feltöltődés és a kortárs művészet városa.