Pop és rock, indie és elektronikus zene

Könnyűzenei csemegék a CAFe Budapesten.

A klubkoncertek rajongóinak és a hamisítatlan fesztiválhangulatra vágyóknak is igazi különlegességeket tartogat a javában zajló 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az After Crying jubileumi koncertjén saját tévedései felett gyakorol önkritikát és bebizonyítja, hogy a zenei kategóriák nem kizárólagosak. Az Anima Sound System izgalmas ősbemutatóval készül, a fesztiválhoz idén csatlakozó Kuplungban pedig olyan népszerű előadók lépnek fel, mint a Mary Popkids, Sena, az Esti Kornél, valamint Soerii & Poolek, de Budapestre érkezik Izrael legnépszerűbb indie-folk együttese, a Lola Marsh és az elektronikus zenei ikon, Carl Craig is!

Az After Crying számtalan zenei anyagával igazolta már, hogy a „komoly” és a „könnyű” kategóriák a zenében nem kizárólagosak. A népszerű együttes ezúttal jubileumi koncerttel tér vissza a BMC színpadára október 17-én, harminc éves fennállása alkalmából azonban nem nosztalgiázásra készül, sokkal inkább egyfajta számvetésre: saját tévedései felett akar nyilvános önkritikát gyakorolni. Ezek a tévedések viszont nemcsak az alkotók, hanem mindannyiunk téveszméi, önáltatásai, amikkel izgalmas dallamokon keresztül szembesülhetünk majd.

Kreatív látnok, elektronikus zenei ikon – egyebek mellett ilyen jelzőkkel illették Carl Craiget, aki már több mint két évtizede jelen van a könnyűzenei szcénában. A Grammy-díjra jelölt producer és DJ a techno úttörőjének számít, az elektronikus zene eddig járatlan útjait igyekszik felfedezni, a műfajokkal való kísérletezés pedig szinte védjegyének számít. Carl Craig legutóbb Francesco Tristan zongoristával, a párizsi Les Siècles zenekarral és François-Xavier Roth karmesterrel állt össze, hogy Versus című munkáját szimfonikus zenekari környezetbe ültesse át. Ezzel a lélegzetelállító crossover produkcióval érkezik majd Magyarországra október 18-án az Akváriumba.

A 25 éves Anima Sound System sokkal inkább tekinthető egy Prieger Zsolt köré csoportosuló gondolkodói műhelynek, mint egy klasszikus értelemben vett popzenekarnak. Az állandóan megújulni képes, örökmozgó és a zenei stílusok között magabiztosan kalandozó együttes egészen különleges ősbemutatóval készül a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra. Október 21-én Jerusalem, My Love című estjén black work-songokra és biblikus tematikájú spirituálékra épülő műsorral jelentkezik, méghozzá a Cinematic Orchestra lenyűgöző énekesnőjének, Heidi Vogelnek a vendégszereplésével, akiért nemcsak a zenei sajtó, hanem kollégái is rajonganak, egyik legnagyobb szakmai hódolója pedig nem más, mint Jamie Cullum.

Martin Kohlstedt saját nemzedékének egyik legizgalmasabb zeneszerzője. A német zongorista szinte sosem játszik színpadon, így rendhagyó módon az A38 Hajó nézőterén ül majd ő is, ennek köszönhetően a közönség is testközelből tapasztalhatja majd meg Kohlstedt végtelenül érzékeny és törékeny világát. Két év után tér vissza Budapestre Izrael legnépszerűbb indie-folk zenekara, a Lola Marsh. Idén végre megjelent debütáló nagylemezük, a Remember Roses, ami meghozta a várva várt nemzetközi áttörést is. Így valószínűleg az október 19-i fellépés az egyik utolsó klubkoncertje lesz a tel-avivi duónak.

Új helyszínként debütál a fesztiválon a Kuplung és vele a Kuplung Sounds Good! fesztivál, amelynek programja a hazai kortárs könnyűzenei kultúra, a dalszerzés és az előadóművészet együttélése, valamint a hangszeres zene népszerűsítésének szellemében állt össze. Ennek megfelelően október 19. és 22. között a hazai könnyűzenei szféra legnépszerűbb előadói adják majd egymásnak a színpadot a belvárosi romkocsmában. Érkezik az indie-pop vonulat egyik legreménytelibb magyar képviselője, a saját stílusukat sokszor future popként definiáló Mary Popkids, az Irie Maffie frontasszonya, az ismét friss albummal előrukkoló Sena, sosem látott-hallott koncertműsorral jön az Esti Kornél, és a megszokott extatikus hangulatot és megőrülést hozza el a zárónapra a Soerii & Poolek, ám ezúttal vadonatúj látványvilággal, táncosokkal és jelmezekkel.

After Crying: Errata – Jubileumi koncert
2017. október 17. 19.30
Budapest Music Center - Koncertterem
Az együttes tagjai
Ének: Bátky Zoltán
Fuvola, narráció: Egervári Gábor
Billentyűs hangszerek: Erös Csaba
Gitár, ének: Horváth András Ádám
Dob: Madai Zsolt
Cselló, basszusgitár, hegedű, ének: Pejtsik Péter
Trombita, cink, billentyűs hangszerek, ének: Winkler Balázs
https://www.facebook.com/events/261229097617066/
Carl Craig presents Versus Synthesizer Ensemble
2017. október 18. 20:00
Akvárium Klub – NagyHall
https://www.facebook.com/events/1885406828376925/
Anima Sound System feat. Heidi Vogel: Jerusalem, My Love
2017. október 21. 20.00
Akvárium Klub — NagyHall
https://www.facebook.com/events/139104466642947/
Martin Kohlstedt
2017. október 18., 20.00
A38 Hajó — Koncertterem
https://www.facebook.com/events/1948082302072919
Lola Marsh
2017. október 19., 20.00
A38 Hajó — Koncertterem
Közreműködik:
Yael Shoshana Cohen – ének, ütőhangszerek, Gil Landau – ének, gitár, Rami Osservaser – gitár, billentyűs hangszerek, ének, Ido Brian Rivlin – billentyűs hangszerek, ének, Mati Gilad – basszusgitár, ének, Dekel Dvir – dobok, ének
20.00 Jónás Vera Experiment
21.00 Lola Marsh
https://www.facebook.com/events/1093640604099403