2018. június 19. - kedd

Spanyol Filmhét az Urániában

Kinyomtatom...
plakát

Budapesten forgatott filmmel indult a Spanyol Filmhét az Urániában.

Október 17-én újabb nemzeti filmmustra, a 2017-es budapesti Spanyol Filmhét kezdődött az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az október 22-ig, vasárnapig tartó programban tizenkét új film, vígjátékok, drámák, thrillerek, köztük Goya- és Gaudí-díjas alkotások szerepelnek. Emma Suárez, Javier Cámara, Carmen Machi, Mario Casas, Luis Tosar, Paco León és más spanyol sztárok uralják a héten az Uránia mozivásznát, keddtől vasárnapig a Nemzeti Filmszínházban zajlik a Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség közös szervezésében megvalósuló Spanyol Filmhét.

A filmhetet október 17-én egy látványos történelmi film nyitotta. A sakkozó a második világháborút megelőző vészterhes években, valamint a háború idején játszódik: hőse, a spanyol sakkbajnok beleszeret egy francia újságírónőbe, és segítségével Franco rezsimje elől Franciaországba menekül. De ott is utoléri a történelem: a megszálló nácik börtönbe zárják. A börtönéveket a sakk segítségével próbálja túlélni. A film különlegessége, hogy jeleneteit szinte kivétel nélkül Budapesten vették fel. A budapesti bemutatón a spanyol alkotók közül jelen volt a szereplők közül Marc Clotet és Lionel Auguste valamint a film rendezője, Luis Oliveros.

A műfaji változatosság jegyében a mustra szerdán, 18-án egy vígjátékkal és egy thrillerrel folytatódik. A Váratlan nyeremény rendezője, Nacho G. Velilla a komédiák specialistája, Melegkonyha című 2008-as filmjét a főszerepet alakító Javier Cámarával idehaza is sikerrel vetítették a mozik. Új filmjének alapproblémája ismét pikáns: Villaviciosa de al Lado városka lakóira rámosolyog a szerencse. Többen is nyernek a lottón, örömük azonban nem felhőtlen, mivel a nyertes szelvényt a szerencsés férfiak a helyi bordélyházban vásárolták, és ezt az asszonyok semmiképp nem tudhatják meg. De persze megtudják. A film a tavalyi év legjövedelmezőbb spanyol mozidarabja volt, 11 millió eurós bevételt hozott 2,5 milliós ráfordítás mellett.
A katalán származású Oriol Paulo filmje, A láthatatlan vendég a Filmtekercs szerint „olyan csavaros thriller és izgalmas krimi egyben, amilyenre már régóta vártunk”. A népszerű Mario Casas egy vállalkozót alakít benne, akit szeretője megölésével vádolnak, és bár a körülmények egyértelműen ellene szólnak, a rendező úgy vezet el bennünket a végső csattanóig, hogy közben többször is megingat ítéletünkben. A szövevényes thriller elnyerte a 2017-es Portlandi Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját.

Csütörtökre, október 19-re is jut humor és izgalom. A Gyereket várunk című komédia rendezője Juana Macia, aki harmadmagával képviseli a válogatásban a női rendezőket. Témaválasztásának középpontjába nem először kerül a gyerekvállalás problémája. Ebben a filmjében egy negyvenhez közeledő, gyermektelen párt ismerhetünk meg, akiknek az utódnemzés tovább nem halogatható szüksége forgatja fel az életét.
Különös identitási kérdéseket vet fel A következő bőr című thriller, Isaci Lacuesta és Isa Campo alkotása. A történet a ködös Pireneusokban, egy kis faluban játszódik, ahol váratlanul előkerül az évekkel ezelőtt eltűnt, 17 éves Gabriel. Visszatér szüleihez, ám emlékezetkiesése őket is elbizonytalanítja: valóban a fiukat kapták-e vissza. A film 2017-ben megkapta a katalán filmakadémia Gaudí-díját a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, valamint a legjobb női főszereplő kategóriájában. Emma Suárez a női főszerepért a spanyol filmakadémia Goya-díját is elnyerte (ugyanekkor az Almodóvar Julietájában nyújtott teljesítményéért a legjobb női mellékszereplő díját is átvehette).

Pénteken, október 20-án egy romantikus történelmi dráma és egy újabb thriller következik. A pálmafák a hóban Spanyol-Guinea háború utáni húsz évéről és függetlenné válásáról mesél egy szerelmi történeten keresztül. A több Goya-díjjal jutalmazott film főszerepében ismét Mario Casast láthatjuk, aki a Láthatatlan vendég főhősét is alakítja, s szinte állandó szereplője Fernando González Molina rendező filmjeinek (A felhők fölött három méterrel, Téged akarlak!).
A Késő harag az elsősorban filmszínészként ismert Raul Arévaló első nagyjátékfilm-rendezése, melyet máris számos díjjal jutalmaztak. Egyebek mellett megkapta a legjobb filmnek, a legjobb első rendezésnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járót Goya-díjat. A drámába oltott thriller főszereplője José és Curro. Utóbbi börtönben ül egy rablás miatt, amelynek során bandájának egyik tagja megölte José apját és barátnőjét. Currót, amint a börtönből kiszabadul, José arra kényszeríti, hogy együtt induljanak megkeresni a hajdani gyilkost. Kis kapcsolódás a magyar filmművészethez, hogy Currót Antonio de la Torre alakítja, aki Mészáros Márta új filmjében, az Aurora Borealisban is szerepel.

Szombaton, október 21-én négy film látható a programban. A Beszélnünk kell róla című David Serrano-vígjáték hősnőjének „volt” férjével gyűlik meg a baja: Jorge munkanélküli, egy omladozó lakásban él, és még nem tette túl magát a szakításon – hogyan lehetne kíméletesen rávenni a válásra? Nem egyszerű, bár egy exszel semmi nem az.
A te érdekedben, Carlos Therón rendezése három lányos apa története, akiknek csemetéi fura kapcsolatokban élnek. Az apák (Javier Cámara, Jose Coronado, Roberto Álamo) elhatározzák, nem hagyják lányaik életét kisiklani.
A szívvel, humorral és szociális érzékenységgel teli női filmeket képviseli az argentin származású Marina Seresesky alkotása, a Nyitott ajtó Carmen Machi főszereplésével. Szép és karcos történet az anyai érzésről és a gondoskodásról, amely három prostituáltban ébred fel, amikor egyik váratlanul elhunyt társuk kislányát kell gondozásba venniük. A film 2016-ban elnyerte a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját.
A nap negyedik filmje, a Száz év megbocsátás című kemény thriller egy különös valenciai bankrablás története, amelyben a tét jóval nagyobb, mint néhány millió euró, a 314-es széf ugyanis olyan kompromittáló adatokat tartalmaz politikusokról, amelyek nyilvánosságra kerülésébe az egész ország beleremeghet. A banda tagjainak megszemélyesítői közt láthatjuk napjaink egyik legnépszerűbb spanyol férfiszínészét, Luis Tosart, s azt a Raúl Arévalót is, aki a már említett Késő harag című filmet rendezte.

Az utolsó napra egy szívmelengető, szép történetet tartogatnak a filmhét szervezői, Az olajfa című Icíar Bollaín-alkotást. A rendezőnő a mostani mustra szerzői közül a legrangosabb díjakat tudhatja magáénak. Korábbi munkáival megszerezte egyebek mellett Cannes-ban a kritikusok hetének díját (Ismeretlen virágok, 1999), a Berlinale Panoráma díját és volt Oscar-jelölt is (Ismeretlen föld, 2010), valamint sokszoros Goya-díjas. Az olajfa főszereplője, Anna Castillo is Goya-díjat kapott alakításáért. Az általa megszemélyesített Alma a történet szerint imádja nagyapját, aki évek óta nem beszél, és az állapota egyre csak romlik. A lány bármit megtenne, hogy megörvendeztesse. Ezért Németországba utazik, hogy megtalálja azt az olajfát, amit az elszegényedett család 12 évvel korábban az öreg akarata ellenére eladott. Az október 22-én látható film méltó záróakkordja a tavalyi spanyol filmtermést bemutató válogatásnak, melyben minden film egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, magyar felirattal kerül vászonra. A filmekről és a filmhéten érvényes jegykedvezményekről további részleteket az Uránia weboldalán találnak az érdeklődők: http://www.urania-nf.hu/esemenyek/1002

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.