Menekült családokat látott vendégül a Budapesti Fesztiválzenekar

Magyarországon tartózkodó menekült családokat látott vendégül Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar október 22-i Kakaókoncertjén az együttes budapesti próbatermében.

„Nagyon elszomorítottak az Őcsényben történtek. Az, hogy az emberek ennyire félnek, és ilyen gyűlölettel fordulnak az oda látogató szerencsétlen menekült családok felé” – nyilatkozta korábban Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki ezért menekült és őcsényi családokat hívott meg a zenekar egyik október 22-i Kakaókoncertjére. „Ha közösen hallgatják meg a koncertet, csoda történhet. Évek óta azon dolgozom, hogy Magyarország jóhírét öregbítsem a világon, és nem szeretnék erről a célról lemondani” – tette hozzá Fischer.
A zenekar meghívását két Afganisztánból érkezett család fogadta el, akik a koncert után Fischer Ivánnal beszélgettek koncertélményükről. Az őcsényiek nem tudtak részt venni a koncerten.

A Kakaókoncertet megelőző héten az együttest hangosan ünnepelték Amszterdam, Stuttgart, Antwerpen, Dortmund, Eindhoven és Párizs koncerttermeiben. A zenekaron belül működő barokk együttes most először mutatkozott be nemzetközi színpadon, ami igazi kuriózum. A muzsikusok az elsőként megszólaló Bach-darabot korhű hangszereken, állva játszottak, míg Fischer Iván az orgona mellől irányította őket. Ezt az újdonságot a holland kritika is kiemelte: „Nem sok zenekar képes rá, hogy egyetlen koncerten belül játsszon Bachot autentikus hangszereken, egy népszerű Mozart-zongoraversenyt és egy romantikus orosz szimfóniát.” „Vannak zenészek, akik egyetlen zenei stílusnak szentelik az életüket, és van Fischer Iván, aki szinte minden zenei korszakkal foglalkozik. Micsoda energia!” – tette hozzá a szerző.

Dvořák 8. szimfóniáját hallgatva kétségtelenné vált, hogy a BFZ a világ egyik csúcszenekara – írták a stuttgarti koncert után, míg a párizsi fellépést követően Csajkovszkij 4. szimfóniájának „emlékezetes”, „mesés” előadását emelték ki. A szerző szerint a BFZ a bizonyíték arra, hogy egy zenekarnak nem kell többszázéves múlt ahhoz, hogy egyedi és csodálatos hangzása legyen. Egy másik ötcsillagos francia kritika ugyancsak a Csajkovszkij-szimfónia „mesteri kivitelezésről” számolt be.

A koncertek szólistája a hétszeres Grammy-díjas Emanuel Ax volt, aki „egyszerre elegáns és virtuóz”, „tűz és víz”, játékát „öröm hallgatni”. A világklasszis zongorista nem csak szólistaként remekelt, de a ráadásban, Johann és Joseph Strauss Pizzicato Polkájában az ütőst helyettesítve, sok-sok humorral játszott krotálon is.
A turné programjával a Fesztiválzenekar három teltházas koncertet adott a Müpában is. Legközelebb október 28-án és 29-én Takács-Nagy Gábor vezényli az együttest a Zeneakadémián, majd novemberben Dmitrij Kitajenko is Budapestre érkezik, hogy egy orosz programot dirigáljon a zenekar élén.