A Pestiest bemutatja: Világsztárok a Budapest Jazz Clubban

Dr. Lonnie Smith Trio (USA)

Az idén 75 éves Dr. Lonnie Smith védjegyének számító turbánjánál csak zenetörténeti jelentősége nagyobb. Különösen igaz ez annak köszönhetően, hogy a jazz műfaja mellett a 80-as és 90-es évek sampling-trendjének köszönhetően több tucat futama és hangmintája fedezhető fel több mai napig kedvencként számon tartott pop és rnb örökzöldben is.

A zenei pályáját gyermekkorában énekléssel indító Lonnie, később egy helyi hangszerboltos nagylelkűségének köszönhette első hangszerét. Lonnie ettől fogva a B3 orgona megszállottjává vált. Karrierje kellő lendülettel kezdődött, hiszen 24 évesen George Bensonnal játszott. Az akkora sztárnak számító gitárossal kiadott két közös lemezt követően Lonnie Smith megjelentette mai napig legendás Finger Lickin' Good című saját neve alatt futó albumát. A lemez – melyen Benson is közreműködött – egyik különlegessége, hogy annak borítóján a később Turbanator című lemezt is megjelentető jazz ikon jellegzetes fejfedője nélkül látható.

Lonnie Smith Magyarszágon több ízben, Szombathelyen és Szegeden is játszott, ám termékenységét jól mutatja, hogy legutóbbi, 2013-as MÜPA-koncertje óta két albumot is megjelentett. Az utolsót 2016-ban Evolution címmel a Blue Note dobta piacra. Az elmúlt fél évszázadban 25 saját korongja, valamint megszámlálhatatlan fesztivál és klubkoncertje méltán emelte őt az élő legendák legnagyobbikai közé.

Dr. Lonnie Smith – Hammond-orgona, Jonathan Kreisberg – gitár, Xavier Breaker – dob
2017. november 8. 19:00 / 21:00
Budapest Jazz Club, 1136, Hollán Ernő utca 7.
Jegyár: 5.400 HUF

Hirdetés