2017. november 21. - kedd

Rokia Traoré – a világzene afrikai ikonja a Müpában

Kinyomtatom...
fotó Danny Willems

Afrika lélegzetelállító dallamvilágával ismerkedhetnek meg a világzene szerelmesei október november 15-én a Müpában.

A hazánkban először koncertező Rokia Traoré magával ragadó előadó, akit napjaink legismertebb zenei úttörői között tartanak számon. Elementáris erejű művészetében a gazdag afrikai hagyományt fűszerezi a jazz, a rock és a kortárs zene motívumaival.

Rokia Traoré karizmatikus előadó, akiről már nagyon korán kiderült, hogy a színpadon egymaga is igazi varázslatra képes. Művészete úgy táplálkozik a mali gyökerekből, hogy közben messzire is rugaszkodik tőlük. Énekesként és dalszerzőként megkapó magabiztossággal kombinálja a tradicionális hangszereket és stílusokat, miközben a nyugati tánczene dallamai is átitatják zenéjét – ezzel pedig hihetetlenül izgalmas hangzásvilágot hoz létre. Édesapja révén – aki diplomataként beutazta szinte az egész világot – rocklemezeken nevelkedett, ezek hatására kezdett el gitározni. Arról azonban álmodni sem mert, hogy egyszer Paul McCartney és John Paul Jones zenésztársaként állhat színpadra. A mali gyökerekkel mélyen átitatott zenei világában viszont nemcsak a rock, hanem a jazz és a kortárs zene is könnyen megfér egymással.

Dream Mandé Bamanan Djourou című legújabb programjában – amellyel november 15-én érkezik a Müpába – tradicionális mali hangszerekkel értelmezi újra többek között Fela Kuti, Miriam Makeba, Bob Marley és Jacques Brel műveit.
Rokia Traoré – Dream Mandé Bamanan Djourou
2017. november 15. szerda 20:00 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Sinfonietta Pannonica Ensemble

Folytatódik az Uránia kamarakoncert-sorozata.

plakát

Felkai Miklós fejében három évtizeddel korábban született meg a gondolat, hogy egy csapatba terelje a nyolcvanas évek közepe-végének akkori legmeghatározóbb gitárosait.

Időpont: 
2017. november 16 - 2017. november 19
kamara.hu fesztivál, plakát

A világ legkiemelkedőbb kamarazenészei lépnek fel a zeneirodalom kedvelt darabjaival a kamara.hu fesztiválon. A november 16-19 között harmadik alkalommal megrendezett sorozat alapítója a Simon Izabella-Várjon Dénes zongoraművész-házaspár.