2018. június 24. - vasárnap

Sign O' The Times - Prince legendás koncertfilmje a mozikban

Kinyomtatom...
plakát

Premier előtt már december 8-án vetítik a budapesti Pólus Moziban.

Harminc évvel az eredeti bemutatója és másfél évvel alkotójának váratlanul korai halála után visszatér a hazai mozikba Prince kultikus koncertfilmje, a Sign O' The Times, digitálisan restaurált képpel és újrakevert hanggal.

Prince – teljes nevén Prince Rogers Nelson – a popzene egyik legnagyobb zsenije volt, akinek jazz-zenészek gyermekeként már 7 évesen önálló szerzeményei voltak zongorán. Első lemezét 1978-ben, alig húszévesen vette fel, miután a Warner Records felfigyelt kiugró tehetségére és a kiadó történetének legfiatalabb producereként egyből három albumra leszerződött vele. Sokoldalú és képzett zenész volt, For You című debütáló lemezén mind a 27 megszólaló hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban! Közel harminc éves pályája során 38 további stúdióalbumot készített és több mint százmillió lemezt adott el, harminc alkalommal jelölték és Grammy-díjra, amit hét alkalommal meg is nyert, sőt a Legjobb filmzene Oscar-díját és megkapta 1985-ben. Az extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer és dalszövegíró kora egyik leginkább újító szellemű előadóművésze volt, a tavalyi évben váratlanul bekövetkezett halála mélyen lesújtotta a popzene világát.

Az 1987-es "Sign O The Times" album szerteágazó zenei karrierjének egyik legkiemelkedőbb alkotása. A lemez a legkülönbözőbb stílusok rendkívüli egyvelegeként vezeti be a hallgatókat Prince sajátos zenei univerzumába, melyben a pop, rock, soul és funk mellett helyet kapnak a spirituális balladák és az elektronikus műfajok is. A rajongók ekkor találkozhattak először Prince zenekarának új, később legendássá vált felállásával. Shelia E a doboknál, Boni Boyer és a The Revolutionból, Prince korábbi bandájából ismert Dr. Fink a billentyűknél, a basszusgitáros Levi Seacer, a gitáros Miko Weaver és a frenetikus táncos Cat Glover mindenkit lenyűgöztek, fantasztikus hangulatú koncertek és turnék jellemzik ezt a korszakot. A magasan képzett zenészekre  jellemző, hogy dobszóló és egy instrumentális jazz-dal, Charlie Parker egyik szerzeménye is helyet kapott a koncertfelvételen. Az album szélesebb körű népszerűsítése érdekében Prince úgy döntött, azonos címmel koncertfilmet készít, amit az Európa-turné rotterdami és antwerpeni állomásain rögzítettek, és később Prince saját stúdiójában felvett dalokkal és számközi jelenetekkel egészítettek ki.
Új, 2017-es trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ewjawAryx_A

Az 1987-es év végére elkészült a koncertfilm, amely 14 klasszikus dallal – köztük olyan slágerekkel, mint a “U Got the Look”, "Little Red Corvette," vagy a címadó “Sign o’ The Times” – Prince ikonikus kiáltásaival és színpadi mozgásával megfűszerezve már 30 évvel ezelőtt is zenetörténelmet írt és most egy alapos digitális felújítást és újrakeverést követően világszerte visszatér a mozivásznakra. Az újbóli bemutató világszerte lehetőséget ad a rajongók számára, hogy újra találkozzanak és egy magával ragadó koncertfilm közösségi élményével, együtt emlékezzenek a zseniális zenészre és előadóművészre.

A Sign O' The Times koncertfilm 2017. december 8-án premier előtt látható a Pólus Moziban, 2018. januárjában pedig országszerte számos további helyszínen, többek között január 12-én pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínházban is vetítik.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.