Egy nap az utolsó megmérettetésig, végleges a döntő sorrendje

Megtörtént a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőjének sorsolása.

Szerda este a pécsi Kodály Központban a döntőbe jutott hat versenyző egyenként húzta ki, hogy a december 15-i végső megmérettetésen melyik szimfonikus művet vezényli. Az eseményre megérkezett a döntő zsűrijének két új tagja, Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója és Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója is.

Szamosi Szabolcs, a házigazda Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójának köszöntője után elsőként a közönség által a döntőbe juttatott Dobszay Péter húzhatott a hat mű közül, Dohnányi Szimfonikus percek című darabját fogja vezényelni a fináléban. A másik magyar döntős, Cser Ádám Debussy A tenger című páratlan zenekari művét dirigálja majd. Shoji Haraguchi japán karmesternek egy magyar darabbal, Bartók Táncszvitjével kell megbirkóznia. Azis Sadikovic szintén egy magyar remekművet húzott, Kodály Galántai táncait. Strauss Till Eulenspiegel darabját Nimrod David Pfeffer tolmácsolja a közönségnek. Végül Leonardo Sini áll a karmesteri pódiumra, és Kodály Zoltán Háry János szvitjének vezénylésével mutathatja meg tehetségét a zsűrinek és a nézőknek.

A sorsoláson derült ki az is, hogy a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny középdöntőjének győztese Cser Ádám. A karmesterverseny szabályzata értelmében övé tehát a lehetőség, hogy – amennyiben elégedetlen a sorsolással – bármelyik versenyzővel kicserélhesse a versenydarabját. A várt meglepetés azonban elmaradt, az ifjú dirigens ugyanis elmondta: „Pár napja otthon játékból tartottam egy házi sorsolást, akkor is Debussy művét húztam, éppen ezért nem élek a felkínált előnnyel”.

A karmesterverseny döntőjének műsorrendje:
Dohnányi: Szimfonikus percek - vezényel: Dobszay Péter
C. Debussy: A tenger - vezényel: Cser Ádám
Bartók: Táncszvit - vezényel: Shoji Haraguchi
Kodály: Galántai táncok - vezényel: Azis Sadikovic
R. Strauss: Till Eulenspiegel - vezényel: Nimrod David Pfeffer
Kodály: Háry János szvit - vezényel: Leonardo Sini

A december 15-i döntőnek és a december 16-i díjkiosztónak és gálakoncertnek a világszínvonalú pécsi hangversenyterem, a Kodály Központ ad otthont, az ifjú karmesterek a Pannon Filharmonikusokat dirigálják.
A döntőt az M5 december 16-án felvételről sugározza. A gálakoncertet december 30-án láthatják a tévénézők.