typochonder. a METU Grafika nagykövetének kiállítása Miskolcon

Megnyitó 2018. január 19-én a HOM - Miskolci Galéria Alkotóházban.

2018. január 19-én 18 órakor nyílik a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Miskolci Alternatív Generáció (MAG) által szervezett, typochonder. tárlat, Szakos Dániel tervezőgrafikus, tipográfus kiállítása a HOM-Miskolci Galéria Alkotóházában. A kiállítást Kóthay Gábor Munkácsy Mihály-díjas (2012) és Aranyrajzszög-díjas (2011) tervezőgrafikus művész, betűtervező, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatója nyitja meg.

A Miskolci Alternatív Generáció csapata a kulturális élet felpezsdítése érdekében több különböző esemény mellett, a 2018-as évben egy kiállítássorozatot indít “MAG Kirakat” címmel. Ennek célja a helyi - miskolci gyökerű, vagy munkásságát Miskolcon építő - kortárs művészek bemutatása, támogatása, kapcsolati hálójának bővítése, és a közönség kulturális érdeklődési palettájának szélesítése, tekintettel minden generációra.  A sorozat keretein belül negyedévente egy kiállítás kerül megrendezésre, melyek helyszíne, alaptémája, és kiállító művésze a MAG által hirdetett sokszínűséget kívánja követni, tehát folyamatosan változik.
A “MAG Kirakat” első bemutatkozója az Alkotóházban Szakos Dániel tervezőgrafikus, tipográfus.

Typochonder.
“Saját magát egy igazi typochonderként aposztrofálja: képtelen elmenni egy felirat vagy logó mellett anélkül, hogy azt ne analizálná.”
A fiatal művész grafikai tanulmányait Miskolcon az ArtDeco művészeti iskolában kezdte, első diplomáját pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem (korábban BKF) Elektronikus ábrázolás szakán szerezte. Ezen időszak alatt alakult ki a tipográfia iránti szerelme, ezzel együtt saját kifejezési módja. Diplomamunkájában már saját tervezésű betűkből álló logotípiát tervezett, megalapozva ezzel útját a METU Tervezőgrafika mesterszakának Betűtervező-tipográfus specializációjára. A mesterszakon eltöltött két év különösen termékeny időszak volt számára.
A Magyar Nemzeti Galéria részére készített Francia kártya csomagolás terve bemutatkozott a Metropolitan Egyetem saját szervezésű kiállításán, a BrandPack-en. Első saját betűterve az Országos Művészeti Diákköri Konferencia (OMDK) tervezőgrafika területén I. díjat kapott, majd a Magyar Formatervezési Díj pályázaton elnyerte a kiállítás jogát (2017). A mestermunka során a betűtervét egy újabb szintre emelte. A Serpenta nevet viselő betűcsalád 6 új metszettel gazdagodott, ezt felhasználva pedig a Hungaroring versenypálya átfogó arculatát készítette el. A teljes projekt látható volt a 2017-es Graphifesten, a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága, és az Arany Rajzszög Társaság szervezésében megvalósuló kiállításon.
Ezek után az a megtiszteltetés érte, hogy az idei felvételi időszakban a METU Grafika nagyköveteként képviselheti területét.
Tanulmányai mellett lehetősége volt azon víziója mentén dolgozni, hogy a tudásával Miskolcon teremthessen értéket. Az utóbbi években számos miskolci cégarculat került ki kezei közül, de munkáival találkozhattunk rendezvények és fesztiválok megjelenésében is.
“Betűt formál, majd a betű formál.”
Dani vallja, hogy bár az ember nem tulajdonít különösebb figyelmet a betűknek, - hiszen elsődleges céljuk csak az információ átadás - mégis óriási szerepük van. Formálják egy adott brand-hez kötődő gondolatainkat, hozzáállásunkat, segítik az üzenet érthetőségét, valamint amellett, hogy alapvető alkotóelemei szinte minden kommunikációs médiumnak, egy adott kor vizuális gondolatait is tömörítik.

A MAG - Miskolci Alternatív Generáció csapata miskolci fiatalokból álló baráti kör, céljuk egy olyan folyamat elindítása és fenntartása, amely alternatív lehetőségekkel gazdagítja a miskolciak életét. Tenni szeretnének egy kellemesebb, élhetőbb, élvezhetőbb és fenntarthatóbb városért. Közösséget építenek, és újabb lehetőségeket kínálnak a miskolci kulturális élet, a szórakozás, a térhasználat és a városfejlesztés terén. A MAG globálisan gondolkozik és lokálisan cselekszik - művészeti, tudományos, közösségi, ökológiai és urbanisztikai területeket integrál, tehetséget kutat, és jövőt formál. Megpróbálja összekötni a miskolcit a miskolcival.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország legnagyobb művészeti képzési portfolióval rendelkező felsőoktatási intézményében 2 karon, 4 fő képzési területen - kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet - folyik a valódi mester-tanítvány kapcsolatra, és team munkára épülő oktatás. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű képzési kínálat közel 80-féle kurzusán több mint 7500 hallgató vesz részt. A 2009-ben indult művészeti képzéseken jelenleg 15 alap- és 8 mesterszak közül választhatnak a leendő hallgatók az animáció, belsőépítészet, craft, design, divat, grafika, fotográfia, média design és mozgókép művészeti területeiről.
A METU nagyköveti programja: 2017-18-as tanévben minden területet egy-egy hallgató képvisel, ők a METU nagykövetei, akik segítenek abban, hogy a felvételizők minden kérdésre hiteles választ kapjanak, első kézből.