Hedry Mária: Zrínyi Ilona – monodráma

2018. január 22-én 19 órakor a Gyulai Várszínház Kamaraszínpadán.

A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát. Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.

A darab lényegében felöleli Zrínyi Ilona felnőtt életének minden fontos korszakát. Ily módon egy időutazásnak lehetünk tanúi. A darab tömören ragadja meg életének fontos pontjait, s ezekből fonja meg egy rendkívüli személyiség portréját a dráma lehetőségeit kihasználva. Az előadás egyik újszerű, erős darabja lehet az ifjúság számára tervbe vett, nemzeti identitást erősítő programoknak. Az előadás hiánypótló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel gyarapítják a nézők történelmi ismereteit.

Zrínyi Ilona példás alakja nem merülhet a feledés homályába, az előadás mind a felnőtt közönségnek, mind az ifjúságnak katartikus élményt ad majd.
Belépőjegy: 1000 Ft, diák: 500 Ft

Zrínyi Ilona: Juhász Róza
Rendező: Árkosi Árpád
Díszlet, jelmez: Libor Katalin
Zene: Rossa Levente
Dramaturg: Kulcsár Edit

Hirdetés