Két premier hétvégén az Ódry Színpadon

Édentől keletre – Éden és A Nyíregyháza utca.

Január 27-én mutatja be az Édent a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színművész osztálya. John Steinbeck regényének színpadi változata az Édentől keletre első felét, a Trask testvérpár, Adam és Charles történetét dolgozza fel. Az apjukkal való viszonyuk egész életükben árnyékként telepszik rá kapcsolatukra; Adam katonának áll, hogy boldoggá tegye édesapját, Charles pedig a családi farmon végzett munkával igyekszik bizonyítani. Amikor Adam tíz év után hazajön, a régi sérelmek mellé újabb bonyodalom is érkezik – egyik éjjel ugyanis egy eszméletlen, alaposan helybenhagyott nőt találnak a házban… A rendező Kelemen József.

Január 28-án az Ódry Színpadon lesz Szilágyi Eszter Anna műve, A Nyíregyháza utca premierje Novák Eszter rendezésében, aki saját zenés színész osztályának hallgatóival állította színpadra a hollandiai magyar roma prostituáltak sorsát feldolgozó drámát, melynek erejét költői nyelvezete és a feldolgozott brutális téma közötti éles ellentét adja. Amszterdam piros lámpás negyedében van egy utca, amit köznyelven „Nyíregyháza utcának” hívnak, mert az ott dolgozó prostituáltak nagy része Magyarország keleti részéből érkezik. A Nyíregyháza utca nem egy hely, hanem egy imagináció, de egyben valós tér, átjáró, melyen keresztülvonszoljuk személyes reménytelenségünk összes poggyászát. Négy lány a tudat küszöbe alatt, a nyíregykörnyéki mocsárból, elindul szerencsét próbálni... A szerző teljesítményét méltatva Novák Eszter úgy fogalmazott: "Nagyon is számít, ki írta, hogy kinek jutott eszébe megszólalni azok nevében, akiknek a sorsa vajmi keveset számít és akik elenyésző kisebbségnek tűnnek, de mégis élesen képviselik a leszakadók, a reménytelenek sokaságát. A Nyíregyháza utca a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum programjában készült el 2017-ben. Hatalmas szellemi és költői teljesítmény ez az erős, összetett, provokatív és színházi értelemben formabontó szöveg. Igazi büszkeség számunkra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tarthatjuk a darab ősbemutatóját" - tette hozzá az előadás rendezője.

John Steinbeck: Édentől keletre (Első rész: Éden)
Szinnai Tivadar műfordítása nyomán a színpadi változatot írta: Németh Virág
A IV. éves színművész osztály előadása
Szereplők:
Adam: Koller Krisztián
Charles: Hevesi László
Cathy: Nagy Katica
Sam: Szalay Bence
Mr. Edwards: Kurely László
Orvos: Fehér András
Seriff: Hajdu Tibor
Doktor: Kurely László
Quinn Sereiffhelyettes: Fehér András
Billy Faye: Hajdu Tibor
A jelmezekben segítséget nyújtott: Cselényi Nóra
A rendező munkatársa: Szélinger Anna
Rendezte: Kelemen József
Osztályvezető tanárok: Börcsök Enikő, Zsótér Sándor
„Lőn pedig idő múltával, hogy Káin ajándékot vive az Úrnak a föld gyümölcséből. És Ábel vive az ő juhainak első fajzásából és azoknak kövérségéből. És tekinte az Úr Ábelre és az ő ajándékára. Káinra pedig és az ő ajándékára nem tekinte, miért is Káin haragra gerjede, és amikor a mezőn valának, támada Káin Ábelre, az ő atyjafiára, és megölé őt. És mondá az Úr Káinnak: Hol van Ábel, a te atyádfia? Ő pedig monda: Nem tudom, avagy őrizője vagyok-e én az én atyámfiának? Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált énhozzám a földről. Mostan azért átkozott légy e földön, mely megnyitotta az ő száját, hogy befogadja a te atyádfiának vérét a te kezedből. Akkor monda Káin az Úrnak: Nagyobb az én büntetésem, hogysem elhordozhatnám, íme elűzöl engem ma e földnek színéről, vándorló leszek a földön, és akkor akárki talál reám, megöl engemet. És monda néki az Úr: Sőt inkább, aki megöléndi Káint, hétszerte megbüntettetik. És megbélyegzé az Úr Káint, hogy senki meg ne ölje, aki rátalál. És elméne Káin az Úr színe elől, és letelepedék Nőd földjén, Édentől keletre.”
John Steinbeck regényének színpadi változata a könyv első felét, a Trask testvérpár, Adam és Charles történetét dolgozza fel. Az apjukkal való viszonyuk egész életükben árnyékként telepszik rá kapcsolatukra; Adam katonának áll, hogy boldoggá tegye édesapját, Charles pedig a családi farmon végzett munkával igyekszik bizonyítani. Amikor Adam tíz év után hazajön, a régi sérelmek mellé újabb bonyodalom is érkezik – egyik éjjel ugyanis egy eszméletlen, alaposan helybenhagyott nőt találnak a házban…

Szilágyi Eszter Anna: A Nyíregyháza utca
Amszterdam piros lámpás negyedében van egy utca, amit köznyelven „Nyíregyháza utcának” hívnak, mert az ott dolgozó prostituáltak nagy része Magyarország keleti részéről érkezik, gondoltad volna?
A Nyíregyháza utca nem egy hely, hanem egy imagináció, de egyben reális térség, átjáró, melyen keresztülvonszoljuk személyes reménytelenségünk összes poggyászát. Ez a sztori lerágott csont, ha van még történet egyáltalán. A kevésbé jó képességűek is kívánnak boldogulni, könnyen és gyorsan előnyhöz jutni, élvezni, leszopogatni a kis combokat. A pokol nyolcadik köre (Inferno holland képregény). Négy lány a tudat küszöbe alatt, a nyíregykörnyéki mocsárból, elindul szerencsét próbálni.
A hollandiai magyar roma prostituáltak sorsát feldolgozó dráma erejét költői nyelvezete és a feldolgozott brutális téma közötti éles ellentét adja.
Előadásunkat 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!
Szereplők:
Bori Réka, Czvikker Lilla, Józsa Bettina, Ladányi Júlia, Litauszky Lilla, Mentes Júlia, Nagy-Bakonyi Boglárka, Széles Flóra
Mozgás: Blaskó Borbála, Zene: Trabalka Cecília
Rendező: Novák Eszter
Osztályvezető tanárok: Novák Eszter, Selmeczi György

A bemutató időpontja: 2018. január 28. 19.00