Szabó Magda: Születésnap

Az író születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, a Jókai Színház színpadra alkalmazta Szabó Magda Születésnap című regényét.

„Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti a tizennegyedik évét! Szereti a szép ruhákat, a tűsarkú cipőket, rajong a filmsztárokért és gyönyörű barátnőjéért, a szomszédban lakó Auer Szilviáért. Szilvia tanácsára magába bolondít egy fiút, akit nem szeret, egy divatos ruha miatt összeveszik a szüleivel, és gőgösen elfordul osztálytársaitól, majd Bori rádöbben arra is, hogy eddig félreismerte a barátnőjét. Édesanyjával történik egy baleset, amely miatt Bori magát hibáztatja: átveszi anyja házmesteri teendőit. Így apránként azt is megérti, hogy mások boldogsága néha fontosabb, mint az övé, és neki kell megváltoznia. Úgy érzi, tizennegyedik születésnapja határkő lesz az életében, ettől a naptól fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. Sok gyerek vágyik erre, amiről ekkor még nem is sejti, mit jelent valójában. Hiszen mennyire kecsegtető a felnőttek világa! Nekik mindent szabad, és mindig azt csinálnak, amit éppen akarnak! De vajon tényleg így van? A várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagylány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát.” (Seregi Zoltán igazgató)

„A könyv, amelyet most az olvasó kezébe vesz, egy olyan néhai osztályfőnöki óra regénnyé álmodott problematikáját tárgyalja, amely annak az elemzését kérte tőlem, mikor mondhatja magát viszonylag felnőttnek a tanuló, akinek – szavaikat idézem – otthon, ha dolgoznia kell, mindig kijár az elismerés: már elég idős vagy hozzá, meg a fordítottja, ha táncolni szeretne menni vagy nagylányos ruhára, férfias sportöltözékre vágyik: te még gyerek vagy.” Szabó Magda

Szabó Magda: Születésnap (kamasz történet)
színpadra alkalmazta Belinszki Zoltán
Rendezte Bartus Gyula Jászai Mari-díjas
Szereplők:
Fehér Tímea, Tarsoly Krisztina, Nagy Erika, Hodu József, Jancsik Ferenc, Fejes Katica szh., Dorogi Péter szh., Csurulya Csongor m.v., Nádra Kitti szh., Szojka Cinthia Daniella szh., László Bernadett szh., Kerek Vivien szh., Veselényi Orsolya, Balázs Csongor, Dina Norbert szh., Kopanyicza András szh., Nagy Éva m.v., Boldog Ágnes szh., Pap Evelin szh., Réger Wanda, Sallai Zsóka, Kurucz Bence Attila szh., Sánta Dzsenifer szh., Szemenyei Zita Bea szh., Dudás Fanni szh., Puskás Dániel szh., Juhos Marcell szh.
Előadások: március 22., 23., 26., 27., 28.