Murakami Haruki: Kafka a tengerparton

Európai ősbemutató Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban Szikora János rendezésében.

A Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton c. regény színpadi adaptációját mutatja be 2018. április 7-én. A 25 nyelvre lefordított regényből Amerikában mutattak be nagy sikerű színpadi adaptációt. Álom és valóság, végzet és mítosz. Semmi sem az, aminek látszik. 

Murakamit szeretik a japán konyhához hasonlítani: a kifinomultság, a kérlelhetetlen nyájasság és az egzotikum keveréke. Az álmok, az emlékezés és a valóság egyszerre vannak jelen regényeiben és mindezt sajátos, száraz humora fűszerezi. 

A Kafka a tengerparton egyik főhőse egy különös, félszeg, együgyű öregember, Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködő Kafka felé. A címszereplő Kafka egy 15 éves fiú, aki a születésnapján megszökik az apjától, nekivág a világnak, azonban mire a történet végére érünk, egyre erősebb az a benyomásunk, hogy ez a fiú már az első pillanatban is sokkal idősebb volt, és ez egy meglehetősen érett ember önreflexiója saját magára.
A történet szellemi kalandra hívja mind az alkotókat, mind a befogadókat. Arra tanít, hogy az ember a világot bonyolultan nézze, ne sablonokba merevedve, hanem fogadja el, hogy ez egy végtelenül szövevényes, összetett organikus rendszer, aminek a megértéséhez nem elég klisékben gondolkodni és rávilágít arra, hány és hányféle út nyílik előttünk, ha hűvös nyugalommal és bölcsességgel elfogadjuk a világ rejtélyeit.

A főbb szerepekben Nagy Péter, Gáspár Sándor, Andrássy Máté, Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Derzsi János látható.
Az előadás zenéje Szemző Tibor alkotásainak felhasználásával készült.
Vörösmarty Színház - Nagyszínház
Európai ősbemutató: 2018. április 7. (szombat), 19.00
Murakami Haruki: Kafka a tengerparton - mágikus történet
Fordító: Keszthelyi Kinga és Perczel Enikő
Díszlettervező: Szikora János, jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Perczel Enikő, rendezőasszisztens: Németh Mariann
Rendező: Szikora János

Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott!
„Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy az előadás a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaz, de az azokban használt kellék állatok minden darabja szintetikus anyagból készült.”