Kínai Filmhét Miskolcon a Művészetek Háza Uránia art moziban

A Kínai Filmhét ünnepélyes megnyitójára Magyarország második legnagyobb városában, Miskolcon kerül sor 2018. április 10-én.

A filmhét négy napig tart, és a következő filmeket mutatják be: Ip Man 3, Farewell My Concubine: The Beijing Opera, Cock and Bull, Legend of the Naga Pearls. Ezek mindegyike az utóbbi évek kiváló kínai filmes produkciója, és mind hazai, mind nemzetközi elismerésben részesültek különböző fesztiválokon.

A Kínai Filmhét a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Sanghaji Art Film Szövetség közreműködésével valósul meg. A kínai-magyar filmkulturális együttműködés újabb fontos mérföldköve ez, melyhez a sanghaji és a miskolci filmfesztiválok között 2017-ben létrejött, Belt and Road elnevezést viselő megállapodás nyújt alapot. Továbbá idén ez a Sanghaji Art Film Szövetség tengerentúli filmfesztiválokon való első állomása is. A filmekben ábrázolt gazdag kulturális örökség és emberi sokszínűség lehetővé teszi, hogy a magyar közönség jobban megismerje a kínai kultúrát, és a művésziesség útján mindeközben közelebb kerül egymáshoz a szívünk és a gondolkodásunk.

Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál Shanghai International Film Festival (SIFF)
A SIFF nem szakosodott nemzetközi versenyfesztivál, melyet a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) is elismer. Immár több, mint 20 éve kerül megrendezésre, és ezen idő alatt sikerült egy szakmai és irányadó kulturális csere platformot létesíteniük a hazai és nemzetközi filmalkotások számára, és ezáltal négy fő tevékenységen keresztül tudnak hatást gyakorolni: filmek díjazása, filmes market, fórum és panoráma. A „SIFF World Express” és a Belt and Road programoknak köszönhetően nemzetközi kommunikációját is sikerült erősítenie. A 21. Sanghaji Nemzetközi filmfesztivál idén júniusban kerül megrendezésre.
Sanghaji Art film Szövetség (SAFF) egy olyan kulturális szervezet, melyet 2013-ban a Sanghaji Filmforgalmazó és Mozi Szövetség hozott létre. Missziójuk, hogy a jelentős kínai és külföldi art filmek vetítéséhez biztosítson felületet, ígéretes filmkészítő tehetségeket fedezzen fel, a filmek társadalomra gyakorolt hatását és a kulturális tudatosságot növelje, és hogy a kínai mozit nemzetközi szintre emelje.
Kínai Filmhét 2018.04.10-13. Művészetek Háza Uránia art moziterem
3530 Miskolc, Rákóczi u. 5.