2019. február 24. - vasárnap

Ismét magyar kraft sör volt a legjobb a dublini Alltech Craft Brews and Food Fair-en

Kinyomtatom...
Dublin Craft Beer Cup 2018

Rangos elismerést kapott számos hazai kisüzemi sör Írország legnagyobb kézműves sör fesztiválján.

Az évente Dublinban megrendezésre kerülő nagyszabású eseményt megelőzően egy 28 tagú nemzetközi zsűri végzi a beküldött sörök vakkóstolását. Az összesen mintegy 370, a világ számos tájáról nevezett sört 6 kategóriába osztották, a  kategóriagyőztesek aranyérmet kaptak, majd az aranyérmesek közül került ki a verseny legjobbja, a nagydíjas sör.

Ebben az évben Dublin Craft Beer Cup 2018 nagydíjas nyertese a Fűtőház Sörfőzde söre, az M63 Bulldog lett.
A főzde további két bronz- (327-139, M40 PÚPOS) és egy ezüstéremmel (M61 Nohab) is gazdagodott, amivel a legeredményesebb hazai induló lett.
Rajtuk kívül még 2 sörfőzde: a Hopfanatic és a Guri Sörfőzde kapott elismeréseket:
• Hopfanatic - Christmas Hoppudding - ezüstérem
• Hopfanatic - Jindilli – ezüstérem
• Hopfanatic - Whitehops – bronzérem
• Hopfanatic - Nohoplimit - bronzérem
• Guri Sörfőzde - Pompeii – aranyérem
• Guri Sörfőzde - Black Ball – ezüstérem
• Guri Sörfőzde - Sztahanov - bronzérem

Fűtőház Sörfőzde
Sör és vasút találkozása = Fűtőház Sörfőzde
A vasút szeretete még gyermekkoromban ragadt rám – Édesapám mozdonyvezető volt: csodáltam, imádtam a hatalmas, fújtató gépezeteket, sokat utaztam Apámmal rajtuk, ezek az élmények örökre belém égtek, engem a ,,...mozdony füstje megcsapott".
A sör... Kedveltem régen is, ám sosem a mennyiséget, hanem a minőséget helyeztem előtérbe. Ha tehettem, mindig valami újabbat vásároltam, részesítettem előnyben. Megfogott a sokszínűségük, a változatosságuk, azt gondoltam, szinte végtelen a lehetőségek tárháza, hisz’ annyi íz, illat, szín létezik. Izgatott, foglalkoztatott, hogyan készülhet ez a csodás nedű?
Pár éve a csillagok állása azt mutatta: itt az idő, most vagy soha.
Belevágtunk – megcsináltuk. Egy év alatt felépült a Fűtőház Sörfőzde.
Visszaköszön a vasutas vér, hisz’ söreink emléket állítanak egy-egy klasszikus mozdonytípusnak, mintaboltunk pedig – a Sörváróterem – egy vasúti váróteremre emlékeztet. Az üzem egyszerre korszerű – komoly ipari számítógép vezérli a főzés bizonyos folyamatait -, ugyanakkor megvannak benne a kézműves sörfőzés elemei is; több mint ötven szelepet kézzel állítunk, kapcsolunk, akárcsak egy régi gőzmozdonyon.
Csak minőségi – német, belga, amerikai, osztrák – alapanyagokat használunk, nem spórolunk ezek mennyiségével sem, nem gyorsítjuk a gyártás folyamatát, hisz’ az első osztályú termékekhez a minőségi alapanyagokon, a precíz gyártási folyamaton túl idő is kell. A termékeink érlelési ideje – 0 °C-os tartályainkban – minimum 60 nap. Ez manapság nem jellemző. Mi kivárjuk, míg megérik a sör, mert jelmondatunk: Minőség – kompromisszumok nélkül.

A Hopfanatic Sörfőzde 2013 márciusában kezdte meg működését Kiskunhalason.
Különleges sörök készítése volt a célunk. Több eddig nem fellelhető sörstílust szerettettünk meg, az igényes sörök kedvelői körében. 2016 őszén a termelésünket leállítottuk és teljes körű korszerűsítésbe kezdtünk.
2017. május 16.-án az új, modern, az előbbinél kétszer nagyobb kapacitással megkezdtük a söreink főzését. Célunk nem változott, továbbra is magas minőségű sörkülönlegességeket szeretnénk főzni. 8 állandó sörrel térünk vissza, ami egész évben beszerezhető.
Emellett több „OnlyKEG” széria is lesz, amit a neve is elárul, csak hordós kiszerelésben lesz elérhető. Ezek a sörök lesznek a kísérleti főzetek, melyekben nem leszünk rest használni különleges összetevőket.

A Guri sörfőzde családi vállalkozásként indult 1995-ben. Kezdetben kizárólag a pilseni sörüket főzték, ami mind a mai napig a termelésük 60%-át teszi ki.
A sörforradalom kezdetével gerilla sörfőzőkkel kezdtek együtt dolgozni, akik manapság is gyakran megfordulnak a főzdében, de saját receptúrák alapján is készítenek újhullámos söröket, amelyek az utóbbi 2 évben remek eredményeket hoztak.
2015-ben a Guri Meggyes és Guri Szilvás sörük Csehországban kategória győztes lett, míg 2016-ban a KSE sörversenyen a Pompeii nevű Amerikai Pale Ale sörük gyémánt, a Spicc nevű Amerikai IPA-juk pedig Arany diplomát szerzett.
A sörfőzde jelenleg 2 főzőházzal üzemel, egy 800, illetve egy 3200 literessel. A kisebben az újhullámos sörök, míg a 3200 literesben a hagyományos sörök készülnek.
 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csók István: Báthory Erzsébet

Rejtélyes Történelem sorozat a Várkert Bazárban.

plakát

Tudatalatti. Metaforák. Kapcsolatok. Felfedezések.

plakát

A Budapest Boat Show-n debütál a Vitorlázz Itthon - mindiGO Sport Kupa.