Michel Bouvet világhírű grafikusművész kiállítása a Pécsi Galériában

A francia Michel Bouvet a világ egyik legkeresettebb kulturális plakáttervezője.

25 évvel ezelőtti első pécsi bemutatkozása után most több mint 60 kulturális plakáttal, valamint vázlattal tér vissza a Pécsi Galériába. Nem csak Párizs! címmel nyílt április 18-án a Pécs Galériában Michel Bouvet kiállítása. Egyéni kiállítással a világ 80 országában, többek között Amerikában, Kínában, Japánban, Iránban, Kambodzsában és Európa számos országában mutatkozott be. Magyarországon, jelesül Pécsett is kiállított már 25 évvel ezelőtt Pinczehelyi Sándor meghívására a Pécsi Galériában. E negyedszázad áttekintése kiemelten fontos plakáttörténeti esemény.

Bouvet világszinten is a plakátművészet kiemelkedő alakja, a Nemzetközi Grafikai Szövetség tagja, számos nemzetközi grafikai biennálé díjazottja, grafikai kiállítások gyakori zsűritagja. Fő profilja a színházplakátok, valamint fesztiválok és kiállítások arculatának tervezése. Egyéni grafikai stílusa jól felismerhetővé és megkülönböztethetővé teszi munkáit. Bouvet a méltán híres lengyel plakátiskolát követi, ahol a központi motívumoknak és a szimbolikus üzenethordozásnak kiemelt szerepe van. Munkáira egyszerű vonalvezetés jellemző. A mondanivaló koncentráltsága, az üzenetet a legtisztábban hordozó képi világ szimbiózisa teszi Bouvet-t a világ egyik legismertebb és legkeresettebb kulturális plakáttervezőjévé.
Negyedszázad elteltével most több mint 60 párizsi és más, franciaországi városokban megjelent kulturális plakáttal, valamint a megvalósult munkákhoz készült vázlatokkal tér vissza Pécsre.

A kiállítás kurátora Fekete Vali. Külön érdekessége a kiállításnak az Arle-i Nemzetközi Fotófesztiválhoz tervezett egyedi arculat, valamint a képernyőkön látható tipográfiai útinaplója, amelyen keresztül egy-egy országot a közterületeken látható betűképei alapján is felfedezhetünk.
A kiállítás jelentős részt akar vállalni a jelen hazai és nemzetközi plakátművészet felfrissítésében, egyszersmind a Pécsi Galéria hagyományainak ápolásában, miszerint a plakátművészet egy nyelv, amit használnunk kell, és mint helyszín, teret kell adnunk a műfajnak – mondta el Vincze Balázs, a kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.
A kiállítás megtekinthető 2018. május 20-ig.

Hirdetés