Homokember

Audiovizuális összművészeti lélek-utazás a Mozsár Műhelyben.

2018. májusában mutatja be a Homokember című összművészeti előadást a Mozsár Műhely Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán, Patkós Márton, és Zsótér Sándor előadásában. E.T.A. Hoffmann A Homokember című novellájának parafrázisa Orosz Ákos rendezésében kerül színpadra. Az előadás, a színészek és a Biljarszki Maxim által tervezett egyedi multimediális megoldások szimbiózisára épül, és kalauzolja a nézőt ismeretlen világokba.

Maxim a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Média design alapszakán diplomázott, jelenleg oktatóként erősíti a METU média designer csapatát. Egyetemi éveiben számtalan projekt kapcsán és eseményen találkozhattak munkáival az érdeklődők, 2015-ben az OMDK különdíjasa volt.

Honnan származik egy ember tehetsége? Zsigeri félelmeink bennünk lakoznak, vagy rajtunk kívül álló dolgok okozzák őket? A képzelet vagy a valóság határozza-e meg életünket és másokhoz való viszonyainkat? A boldogság miben rejlik? Értelmezhető-e egyáltalán a sötétség a fény nélkül?

„A közmegegyezés szerinti valóság a világnak csak egy parányi része ahhoz képest, amit egy ember valóságosnak érezhet. Az egész univerzumról alkotott képünk csak érzékelés, észlelés. Tények nincsenek, csak értelmezések, avagy a valóság különböző módokon való dekódolása. Egyedül a lét, ami valódi és a pillanat. A világ olyan amilyennek látjuk. Nem az a dolgunk, hogy megítéljük ezt. Egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy így működik. Mert valaki így működteti… De vajon ki? És miért?”- olvasható az előadás színlapján.

A darab főhőse, Nathanael élete gyökeresen felfordul, amikor egy házaló barométerárus képében felismerni véli gyermekkorának megrontóját és apja gyilkosát, a rég eltűnt Coppelius ügyvédet. Az ügyvéd figurája Nathanael elméjében egyezik a gonosz Homokemberével, akivel kisgyerekként gyakran riogatták. Ezt a gyermekkori traumát próbálja feldolgozni egész életében. 
Az előadás Nathanael folytonos átalakulását és spirituális expedícióját követi végig. Mindeközben a nézők megtapasztalják a valóság és a projekció, a látomás avagy egy árnyék közötti hajszálvékony határvonalat. Az alig érzékelhető különbségek felfedezése és a különleges multimediális megoldások kölcsönhatása egyszerre kizökkent, felforgat, izgalomba hoz, inspirál és elmélyít, magával sodorva a nézőket egy nem mindennapi utazásra.

Homokember
Átdolgozta: Biljarszki Maxim és Orosz Ákos
Írta: Orosz Ákos
Játsszák: Patkós Márton, Zsótér Sándor, Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán
Fény, hang, vizuál: Biljarszki Maxim
Díszlet: Biljarszki Maxim és Orosz Ákos
Logó és külön köszönet: Sandra Poliakov
Fordította: Barna Imre
Rendező: Orosz Ákos
Rendezőasszisztens: Klopfer Alexandra
A Független Színművészetért Alapítvány és az Art Cavea színház közös produkciója.
Időpontok:
2018. május 2., szerda, 19:30, május 3., csütörtök, 19:30, május 30., szerda, 19:30
Mozsár Műhely, 1065 Budapest, Nagymező utca 21.

„A homokember túl azon, hogy lebilincselő történet, végtelen lehetőséget biztosít a fantázia szárnyalásának. Olyan kérdések merülnek fel benne, amiken művészként, színházi alkotóként fokozottan érdemes elgondolkodni. Ezek a kérdések és felvetések méltóak arra, hogy nyilvánosan beszéljünk, vitatkozzunk róluk, vagy egyáltalán ízlelgessük őket. Ezt a lehetőséget szeretnénk megragadni az eredeti mű nyomán készült saját adaptációnk színpadra vitelével. Ebben négy nagyszerű színész lesz a segítségünkre, akik rendkívüli kíváncsisággal viseltetnek a minket körülvevő világ és önmaguk definiálása iránt.” – mesél az előadásról Orosz Ákos, rendező.