„Nem a számítógépet, hanem a világot jelenti már a programozás”

Mindenkit programozni hív a világnap alkalmából készített kampányában a Codecool.

Egykoron csak a távközlésé volt, néhány éve pedig már az információs társadalom nemzetközi világnapja május 17. Ez alkalomból 17 ismert személyiséget kért fel a Codecool programozóiskola, hogy valljanak az informatikához való viszonyukról a legkorábbi emlékeiktől a legtávolabbi jóslataikig. A Tanuljmegkodolni.hu honlapon nyilatkozó, legkülönbözőbb területekről érkező szakemberek, művészek, cégvezetők múltjában és jelenében az a közös, hogy életük valamely pontján felismerték: a programozás elkerülhetetlenül a hétköznapjaik része lesz.

Immár ötven éve adózik megkülönböztetett figyelemmel a szakma május 17-nek. Míg azonban 1968-ban még „csupán” a távközlés volt olyan nóvum, ami érzékelhetően forradalmasította a minket körülvevő világot, 2006-tól az ENSZ döntése nyomán ezt a napot már az információs társadalom világnapjaként tartjuk számon.
Ennek alkalmából indítja útra a „Tanulj meg kódolni!” kampányát a Codecool programozóiskola.

Az információs technológiai fejlődés félelmetes tempóját jól érzékelteti, hogy míg a távírónak 100 év kellett ahhoz, hogy világnapot érdemeljen, ezzel szemben az egy-két évtizede még egzotikus hóbortnak tartott otthoni számítástechnika mára teljesen hétköznapivá vált a fejlett társadalmakban. „Nem árt, ha ez mindenkiben tudatosul, és ezzel a felismeréssel vágunk neki a következő éveknek: a fejlődés az elvárt alapkészségek közé emeli a programozást, és korántsem csak a szűken vett fejlesztői szakmában, hanem a kereskedelemtől a kreatíviparon át a gyártásig minden területen” – magyarázza Boda József, a Codecool programozóiskola alapító-ügyvezetője a mostani kezdeményezésük létjogosultságát.

A kommunikáció első 150 éve a passzív eszközhasználatról szólt, mostanra azonban a tömeges interakció nem csupán emberek közötti, hanem ember és gép, valamint gép és gép közöttivé vált. Ezt pedig a programozói készséggel állhat csak módunkban uralni. Nélküle nem lehet már boldogulni a munka világában és lassan a magánéletben sem – állapítják meg többen is a megszólaltatott szakmai és közéleti hírességek közül. A „Tanulj meg kódolni” kampányhoz forgatott videointerjúkra 17 személyt kértek föl, hogy meséljenek a kódoláshoz és az információs technológiához való viszonyukról, az első találkozástól a jövőbeli várakozásaikig.  Megtudhatjuk Harcsa Veronikáról, hogy majdnem lediplomázott műszaki-informatika szakon; fény derül rá, hogy a Bitcoin hazai legismertebb evangelistáját mi indította arra, hogy négy évesen már programokat írjon; a vállalkozások tízezreinek könyveléséért felelős Kulcs-Soft első embere pedig korai lyukkártyás emlékeiről vall.

Betekintést nyerhetünk többek között az Állás.hu, a Jófogás, az E.ON Business Services Hungary, a Prezi, a Bridge Budapest vagy a Szállás.hu első emberének informatikával való megismerkedésének történetébe is. Saiid az Akkezdet Phiaitól pedig ihletettségében még egy strófát is költött a programozásról.

„Közösen ünnepeljük ezt a forradalmat tizenhét olyan emberrel, akiknek teljesen más a háttere, az életútja, más volt az indíttatása, eltérő helyen és eltérő időben kerültek közel az informatikához, és így együtt bizonyítják, hogy az informatikai készségeknek immár legkülönbözőbb szakmákban van kulcsszerepe” – mondja Boda József.
A kampányvideókban a következő személyek szólalnak meg:
• Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom korábbi kommunikációs igazgatója
• Boda József, a Codecool vezetője és társalapítója
• Debreczeni Barnabás, bitcoin evangelista, a Shinrai alapítója
• Halácsy Péter, Budapest School, CEO & Prezi társalapító
• Harcsa Veronika, énekes, dalszerző
• Kálmán Gergely, Buffered VPN alapító
• Koncsos Brigitta, az E.ON Business Services ügyvezető igazgatója
• Kulcsár Tibor, Kulcs-Soft alapító, volt ügyvezető
• Laufer Tamás, Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke
• Németh Gergely, Anima Sound System producere és dalszerzője
• Orosz Györgyi, A Hősök Tere alapítvány társalapítója
• Palocsay Géza, a jófogás.hu ügyvezetője
• Pistyur Veronika, a Bridge Budapest egyesület elnöke
• Pőcze Balázs, a Mito társalapítója, kreatívigazgatója
• Rácz István, az állás.hu alapító-vezérigazgatója
• Saiid, rapper, szövegíró - Akkezdet Phiai
• Szigetvári József, a szallas.hu ügyvezetője

Hirdetés