Rados Ferenc és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje

Ünnepelünk. Rados Ferenc színpadra lép és zongorázik.

S teszi ezt már második alkalommal a fiatal, de már Nemzeti Ifjúsági Zenekar címnek örvendő Anima Musicae Kamarazenekarral 2018. május 22-én a BMC-ben.

Műsoron elsőként Mozart ifjúkori zsengéje, a tizenegy évesen komponált, derűvel és bájjal teli három tételes F-dúr szimfóniája. Ezt követően az 1784-ben, már érettebb fejjel, de ugyanolyan derűvel alkotott F-dúr zongoraversenye következik, Rados Ferenc szólójával. Zárószámként egy újabb remekmű: Schubert C-dúr vonósötöse szólal meg vonószenekari átiratban, az első alkalommal az Anima Musicae repertoárján.

Rados Ferenc (1934) Kossuth-díjas magyar zongoraművész, zenepedagógus, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. 1964-ben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola, majd a Zeneművészeti Főiskola tanára lett, mint Kadosa Pál asszisztense, Kurtág Györggyel közösen. Mint pedagógus, egy egész magyar zenész generáció számára bírt meghatározó jelentőséggel. Az 1990-es évek közepén távozott a Zeneakadémiáról. Azóta rendszeresen mesterkurzusokat tart szerte az országban, illetve külföldön is (Prussia Cove, Weimar, European Chamber Music Academy, Verbier Festival and Academy, Escuela Reina Sofia, stb.).

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-es alakulása óta Magyarország és Európa számos rangos koncerttermében fellépett (Zeneakadémia, bécsi Musikverein, berlini Philharmonie, lipcsei Gewandhaus). Visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a NOMUS fesztiválnak, az Ars Sacra Fesztiválnak. A Junior Prima díjas zenekar 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím kitüntetettje. Művészeti vezető: G. Horváth László.

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon. Diák- és nyugdíjas jegyek a helyszínen 1000 Ft-ért vásárolhatók