Egyhetes erdélyi turnén a József Attila Színház társulata

Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét - Kerényi Imre rendezésében - öt erdélyi városban mutatja be a József Attila Színház 2018. június 11-17. között.

Rékasi Károly, Nemcsák Károly és Pikali Gerda főszereplésével június 11-én a nagybányai Városi Színházban, június 12-én Szatmárnémetiben, az Északi Színházban, június 14-én a zilahi Szakszervezetek Művelődési Házában, június 16-án a nagyváradi Szigligeti Színházban, június 17-én pedig Nagykárolyban, a Városi Színház és Művelődési Központban látható a Feketeszárú cseresznye.

Az előadás a 2018/2019-es évadban repertoáron lesz a József Attila Színházban. Mind az öt erdélyi helyszínen nagy várakozás előzi meg a vendégjátékokat – már most teltházasnak ígérkezik mindegyik előadás.

A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába. A szép Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de érzelmeiket egymás előtt is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a büszke és féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával? Követi-e szerelmét a szép szerb asszony, és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője?

Rékasi Károly, a darab egyik főszereplője 2012-ben ezzel a darabbal tért vissza a József Attila Színházba. „Elsősorban a kíváncsiság hajtott. A darab már első olvasásra is egy rendkívül értékes műnek tűnt, nem is beszélve arról, hogy a rendezője Kerényi Imre volt, akit az ország egyik legnagyobb színpadi rendezőjének tartok. Nem lehetett nemet mondani” – nyilatkozta a színművész. „Nagyon élveztem a benne való létezést, azt a hangulatot. Káprázatosan jó dolog olyan színpadi vállalkozásban részt venni, ahol az alkotók társnak tekintik a nézőt. A legnagyobb dolog mégis, amit ettől az előadástól kaptam, az a párom, Pikali Gerda, akivel a Feketeszárú cseresznye próbáin ismerkedtem meg.”

Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye - színmű két részben
Szereplők: Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Pikali Gerda, Kocsis Judit, Korponay Zsófia, Turek Miklós, Vaszkó Bence, Előd Álmos, Blazsovszky Ákos, Ujréti László, Botár Endre, Holczinger Szandra, Fila Balázs, Betz István, Rusz Milán, Chajnóczki Balázs, Láng József, Kiss Gábor, Suki István, Brunczlík Péter, Király Sándor.
Díszlet: Götz Béla ; Jelmez: Kovács Yvette Alida
Rendező: Kerényi Imre