Színház hegyen-völgyön 2018. június 16.-szeptember 1. között a Zsámbéki Színházi Bázison

A zsámbéki nyár programjainak összeállításánál most is szempont volt, hogy minden korosztály igényeit figyelembe vegyék, és jelezzék, hogy a nagyobb szabadtéri rendezvényeken is helye és közönsége van a „magas” művészetnek.

Komolyan veszik az örökséget, hogy Zsámbék a kísérletező, újító és óriás energiákat mozgató fiatalok alkotóműhelye legyen. 2015 óta a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője Árkosi Árpád, Jászai-díjas rendező, aki a Bázis központi szerepét felerősítve, de megtartva az eddigi helyszíneket is, az alapítók örökségét megőrizve, új hagyományokat is teremt. A cél, hogy egy eredetileg a rombolás számára készült színhelyből a kultúra erődje legyen.

A saját előadásaik mellett, idén is több koprodukciót mutatnak be.
A Majdnem Társulattal és a Bárka Alapítvánnyal közös produkció Sardar Tagirovsky rendezésében, a Shakespeare Szentivánéji álom műve alapján íródott Álom újratöltve c. előadás lesz. A MU Színházzal közös előadás, Szabó Mátyás Péter rendezésében, Georg Büchner Woyczek-je. ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a William Faulkner Míg fekszem kiterítve című, 1930-as kisregényéből készült előadást is vendégül látják.

A TranzDanz Társulat rendhagyó táncelőadásai: Kovács Gerzson Péter táncalkotásai: a Deja Vu és a Ratville, a TMK Alkalmi Társulás táncszínházi előadása A Prometheuszról, valamint a Don Q és IQ - M. Kecskés András, expresszív táncpantomimja is otthonra találnak Zsámbék egykori katonai Bázisán.
Különleges színházi élménynek ígérkezik a szegedi Metanoia Artopedia előadása, a Jégdoktrínák, valamint a beregszászi színház a Gerendák című nagyszabású előadása. Határon túlról visszatérő vendég, a szabadkai színház két produkcióval is jelen lesz a nyáron: a One girl show-t láthatjuk Béres Márta előadásában és jön a Kapitalizmus, amely az Urbán András rendezte Magyar c. darabhoz hasonlóan, korunk társadalmi, gazdasági, politikai kérdéseit viszi színre. Marosvásárhelyről a Sirály c. előadást látják vendégül, Keresztes Attila rendezésében. Látható lesz Menszátor Héresz Attila rendezésében a Kékszakállú herceg vára, valamint két monodráma, a Radioaktív e. előadás Marie Curie életéről és a Ha már szögekbe léptem Meszléry Judit előadásában. Vendégük lesz a Vígkarma társulata a több fesztiválon is sikerrel játszott Übü Fc. - A Döntő c. előadással.

Zsámbékon is bemutatkozik Háy János darabja, a 2017-es év legjobb magyar drámája, a Halottember. Műsorra tűzik nagy sikerű, számos előadást megért darabjaikat is: újra látható a Hinták, az Anyaszínházzal közös produkció, a Frida Kahlo balladája, az Irén levele és a Manna Produkcióval közös A pincér c. előadás, valamint az Árkosi Árpád által színre vitt Sátán fattya c. előadás. Jámbor József idén két produkcióval is jelen lesz: a Sztalker, valamint a Michal Walczak - Jámbor József: A lányka és a pápa c. előadásokkal. Idén huszonhatodik alkalommal kerül sor az amatőr színházi rendezőképzés, és Határon túli és Hazai Amatőr Színjátszók Találkozójára.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Y.EASTfesztivál a Cseh Kulturális Központtal együttműködve, valamint a Zsámbéki Zsibongó, mely népművészeti kiállítással, mesterségbemutatóval egybekötött vásárral is bővül.
Az idén egy nemzetközi Kortársunk Csehov Minifesztivált is terveznek, amelyre hat előadást hívtak meg, öt hazai és egy határon túli produkciót.
Augusztus végén első alkalommal adnak helyet a Bázison az UbiEklektik Fesztiválnak, itt debütál Oláh-Horváth Sári: York napsütése az R.N.R. Művészeti Ügynökség és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója.

Hirdetés