Elárvult álmok

Már január 22-e óta játsszák a mozik Sam Mendes új filmjét, a Szabdság útjait. Kate Winslet és Leonardo DiCaprio megpróbálnak elmenekülni a kivárosi élet üres reménytelenségéből, aminek a vége aztán állandó veszekedés.

Amolyan semmilyen érzés fog el, ha visszaemlékszem a filmre. Teljesen jó volt, ügyesen csinálták meg, a színészek jól játszanak, a helyszínek tökéletesen visszaadják az amerikai 50-es éveket, a sztori is megállja a helyét. Valami miatt azonban mégsem működik, valahogy hiányzik belőle egy kis szikra, hogy jó, vagy inkább emlékezetes mozi legyen.

A történet kiindlópontja, hogy a két fiatal friss házas elköltözik a Revolutionary Road-ra (a film eredeti címe), a kis amerikai kertváros egyik utcájába. Ők különlegesek, legalábbis így gondolják, az összes szomszéddal egyetemben. Aztán ahogy jönnek a gyerekek, a férj mindennap vonatozik be a városi irodába, az anyuka otthon vigyáz a háztartásra - kiüresedik a tér körülöttük és kezdődnek a veszekedések. Mígnem egyik este előkerül az ötlet, hogy hagyják itt az egészet és költözzenek Párizsba új életet kezdeni.

Hamar és könnyen elhatározzák magukat, az ezután következő lelki átalakulásokat játszotta el tökéletesen a színészpáros. Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz dolguk volt a karakterek megformálásánál, viszont nagyon jól sikerült nekik. Ha a film nem tetszik, az nagy valószínűséggel nem is rajtuk múlik. Egyébként Michael Shannon Oscar jelölést kapott a legjobb férfi mellékszerepért, ő játszotta DiCaprio legjobb barátját. 

Szomorkodós, otthon ülős kedvűek tovább mélyíthetik lelki válságukat a film megtekintésével. 

5/10 pont

A szabadság útjai (Revolutionary Road), 119 perc
rendező: Sam Mendes
operatőr: Roger Deakins