2018. október 18. - csütörtök

Fél(ek) a sötétben (Titanic Filmfesztivál)

Kinyomtatom...

A fekete-fehér borzongás megtalálja az embert, ha beül erre a francia szkeccs-filmre. A legtöbb félnivaló mind itt van: bogarak a bőr alatt, folyamatos rémálom támadó szellemekről, mocsárban éjszaka szörnnyé változó jóbarát ésatöbbi.

Tehetséges animációs rendezők álltak össze, hogy mindenki a saját történetével járuljon hozzá a félelem köré épített filmhez. Kellemesen borsózott a testem szinte végig, a kisfilmek végig nagyon jó színvonalúak voltak. Valamiféle dramaturgiát is ráerőltettek az egészre, két kisfilmet felszabdaltak apró részekre (lehet, hogy ez volt az eredeti szándék is), és ezekkel próbálták összekötni az egyes epizódokat. Nem gondolom sikeresnek a próbálkozást, de zavarónak sem.

Minden kisfilm fekete-fehér és mindegyik rendező más és más technikát használt, így ez is izgalmassá teszi az élményt. Némelyik résznél éreztem az őszinte borzalmat, amit csak igazán jó horrorfilmek vagy thrillerek keltenek. Amikor a fiú barátnője bőre alá valószínűleg bemászik egy bogár, amiből kikel még több bogár, akik megnőnek… Nos itt például csak lestem. De nem kisebb élmény a japán kislány sem, akit folyamatosan drogoz az orvos, és ezért a legnagyobb szörnyűségek történnek vagy történtek meg vele.

Végig egyformán tetszett a film, bár nyilván mindenkinek lesznek emlékezetesebb részek. Nem csajozós film; akik már az öngyire is gondoltak, azok se nézzék meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mellettem ülő fickó a felétől végig horkolt.

8.4/10 pont

Fél(ek) a sötétben (Peur(s) du noir), 85 perc
Rendezők: Michel Pirus, Richard McGuire, Romain Slocombe, Lorenzo Mattotti, Jerry Kramski, Pierre Di Sciullo, Blutch, Marie Caillou

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Kilenc új spanyol filmalkotást mutat be az Uránia Nemzeti Filmszínház a 2018-as Spanyol Filmhét keretében.

plakát

A filmet október 14-én, majd azt követő hetekben országszerte számos helyszínen vetítik.

Der letzte Mannt (Az utolsó ember)

Legendás gasztrofilmek és egy kihagyhatatlan filmkoncert az első Oscar-díjas színésszel a Müpában.