Mozinézők és démonaik

Agybafőbe marketing, plusz még egyszer annyi öngerjesztő pletyka. Még kis hazánkban is infrakamerákkal szkennelik a nézőket, nehogy valaki egy véletlenül bekapcsolt mobiltelefonnal felvegye az egész filmet. Természetes, hogy a társadalom kivetettjeivé válunk, ha nem nézzük meg - ciki, hogy ilyen okok miatt mennek el ennyien az Angyalok és Démonokra.

Fogjuk Hollywood összes kliséjét, adjuk a legjobb forgatókönyvírók kezébe, és jól keverjük össze. Nem számít, hogy már lassan tíz éve annyira röhejes szobrok által mutatott irányban keresni a bombákat, hogy az a Men in Black-ben is csak egy kisebb poén volt. Nem baj, szórjuk el még egyszer, hogy a főhős fog egy térképet, vastag filctollal bejelöli a gyilkosság helyszíneit, és kijön a város fölé ágyazott minta. Az sem probléma, hogy az áram mindig akkor megy el egy adott épületből, mikor a szereplők pont ott nyomoznának. Az egész nem számít, mert úgyis egy rakás ember bemegy a moziba, mert végre valaki megint istenesen beszólt az egyháznak.

A Vatikán a heves tiltakozásával csak még pár millió nézőt csalogatott a mozikba. Komolyan vehető egyház nem foglalkozna ilyen filmmel. Maximum akkor, ha valami marketing-megállapodással túlságosan megérné neki. De erről persze sosem fogunk tudni, amíg valaki nem akar erről is leleplező filmet forgatni.

A 100 éve működő recept most is a legínycsiklandozóbb Hollywood-sütit állítja elő: megfelelő ütemben adagolt robbanások, szép rendben elhalálozó rendőrök, elbutító áltudományoskodások elterelik a figyelmünket a zavaró kérdésekről, mint hogy "akkor őt most miért nem lőtte le?" vagy "de hogy lehet, hogy hirtelen senki sincs ott, hogy megvédje?" vagy "a pápaválasztáskor, mikor millióan vannak az utcán, hogy érnek át Róma egyik végéből a másikba pillanatok alatt?". Na mindegy.

Persze azzal, hogy írok a filmről, csak fokozom a hype-ot. A mellettem ülő, mindent végigkommentáló srác fogalmazta meg legjobban az egész érzést, mikor a kvázi-pápa Ewan McGregor a történelemben példátlan módon becsörtetett a bíborosok pápaválasztó konklávéjára, hogy elmondja a teljesen oda nem illő lelkesítő szózatát, aztán innen kirugatva beégetett a mellébe egy óriási billogjelet, aztán az antianyagbombát egy helikopteren Róma fölé repítette, hogy még a robbanás előtt ejtőernyővel ájultan a tömeg közé zuhanjon... Na ezután szólalt meg a srác mellettem: "és még a nyelvét sem harapta el?"

1/10 pont vagy 10/10 pont

Angyalok és démonok (Angels & Demons), 140 perc
rendező: Ron Howard
operatőr: Salvatore Totino

Hirdetés