Karlovy Vary Filmfesztivál

44. alkalommal rendezik meg Karlovy Varyban a mozgókép ünnepét, mely Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja. A FIAPF produceri szövetség mindössze 12 nemzetközi filmfesztivált tart nyilván a fenti minősítéssel, köztük a berlini, a cannes-i és a velencei seregszemlét. A fesztivál fődíjáért, a Kristály Glóbuszért Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje versenyez.

A nagyszabású cseh filmünnep idén négy magyar film nemzetközi premierjének ad otthont, és két régebbi magyar alkotást is műsorra tűz a több mint kétszáz mozgóképet felvonultató műsorban.

Mátyássy Áron Filmszemle fődíjas Utolsó idők című vizsgafilmje és Sopsits Árpád A hetedik kör című legutóbbi rendezése a fesztivál East of the West (Nyugattól Keletre) elnevezésű versenyprogramjában mutatkozik be.

A filmvilág elsőszámú szakfolyóirata, az amerikai Variety és a nemzeti promóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion közösen mutatja be a Variety Critics’ Choice elnevezésű filmcsokrot, mely 10 moziját a Variety filmkritikusai válogattak az európai film friss termésből.

Fonyó Gergely Made in Hungária című musicaljét láthatja először a nemzetközi közönség ebben a válogatásban.

Szabó István Édes Emma, drága Böbe című 1991-ben készült rendezését a ’89-es változások jubileuma alkalmából tűzik műsorra Karlovy Varyban. Nemes Gyula Letűnt világ című rendezését, mely tavaly a legjobb rövid dokumentumfilmet illető Kristály Glóbuszt nyerte, a dokumentumfilmeknek szentelt szakmai napon (Docu Day) vetítik újra. A Docu Day-en 10, a régióban készülő filmtervet is bemutatnak, köztük Rácz Erzsébet magyar-német koprodukcióban készülő rendezését.

Báron György filmkritikus a dokumentumfilmek díjairól döntő zsűri elnöke lesz Karlovy Varyban, Potyondi Rita Linda, a Cirkófilm munkatársa pedig az európai művészmozikat tömörítő Europa Cinemas zsűrijében foglal helyet.

Az idei fesztivált július 3. és 11. között rendezik meg Karlovy Varyban.

Hirdetés