2018. szeptember 22. - szombat

Karlovy Vary Filmfesztivál

Kinyomtatom...

44. alkalommal rendezik meg Karlovy Varyban a mozgókép ünnepét, mely Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja. A FIAPF produceri szövetség mindössze 12 nemzetközi filmfesztivált tart nyilván a fenti minősítéssel, köztük a berlini, a cannes-i és a velencei seregszemlét. A fesztivál fődíjáért, a Kristály Glóbuszért Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje versenyez.

A nagyszabású cseh filmünnep idén négy magyar film nemzetközi premierjének ad otthont, és két régebbi magyar alkotást is műsorra tűz a több mint kétszáz mozgóképet felvonultató műsorban.

Mátyássy Áron Filmszemle fődíjas Utolsó idők című vizsgafilmje és Sopsits Árpád A hetedik kör című legutóbbi rendezése a fesztivál East of the West (Nyugattól Keletre) elnevezésű versenyprogramjában mutatkozik be.

A filmvilág elsőszámú szakfolyóirata, az amerikai Variety és a nemzeti promóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion közösen mutatja be a Variety Critics’ Choice elnevezésű filmcsokrot, mely 10 moziját a Variety filmkritikusai válogattak az európai film friss termésből.

Fonyó Gergely Made in Hungária című musicaljét láthatja először a nemzetközi közönség ebben a válogatásban.

Szabó István Édes Emma, drága Böbe című 1991-ben készült rendezését a ’89-es változások jubileuma alkalmából tűzik műsorra Karlovy Varyban. Nemes Gyula Letűnt világ című rendezését, mely tavaly a legjobb rövid dokumentumfilmet illető Kristály Glóbuszt nyerte, a dokumentumfilmeknek szentelt szakmai napon (Docu Day) vetítik újra. A Docu Day-en 10, a régióban készülő filmtervet is bemutatnak, köztük Rácz Erzsébet magyar-német koprodukcióban készülő rendezését.

Báron György filmkritikus a dokumentumfilmek díjairól döntő zsűri elnöke lesz Karlovy Varyban, Potyondi Rita Linda, a Cirkófilm munkatársa pedig az európai művészmozikat tömörítő Europa Cinemas zsűrijében foglal helyet.

Az idei fesztivált július 3. és 11. között rendezik meg Karlovy Varyban.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Érezzék magukat csodásan az ősz legnagyobb és legvidámabb családi eseményén, a Népligetben!

plakát

Az eladásnak köszönhetően most már biztos, hogy az amerikai nézők is láthatják a Filmalap támogatással készült egészestés magyar animációs akció-thrillert.

jelenet

Augusztus végén kezdődött a Foglyok című tévéfilm forgatása, melyet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendez.