Egy nem túl vidám-park

A mozifanatikusok már márciusban láthatták, a Titanic Filmfesztivál Tajtékos napok programjaként az Adventureland - Kalandpark című filmet, melyet hivatalosan csak júliusban kezdenek el vetíteni az itthoni mozik. Mi is csak most vettük szemügyre ezt a 80-as években játszódó tinivígjátékot.

Greg Mottola filmrendező egyik leghíresebb alkotása a 2007–es Superbad - avagy miért ciki a szex? c. film, amely – az Amerikai Pite filmekkel ellentétben - egy teljesen új megvilágításban mutatja be a szexre éhes fiatalok világát. Jó karakterek, jó poénok teszik igazi vígjátékká ezt a filmet, amiben nagy szerepet játszanak a főszereplőkön kívüli rendőr jelenetek. Legújabb alkotásában az Adventurelandben se megy túl messzire Mottola, ugyanaz a korosztály ugyanúgy a szex körüli téma és pár rendőrjelenet szerűség vezérli a filmet. Az egyetlen különbség, hogy a főszereplő James (Jesse Eisenberg) nem csak hogy nem vágyik a szexre hanem még bénácskaként is népszerű tud lenni.

© 2007 Miramax Films. All Rights Reserved.

A film röviden arról szól, hogy James szüleinek meg kell húzniuk a nadrágszíjat és ahhoz hogy fiuk egyetemre mehessen elküldik dolgozni. Munkatapasztalata nincs, így mindenhonnan elutasítják és csak a vidámparkba veszik fel. Ott aztán hirtelen sztár lesz, még a legjobb csajjal is össze tud jönni és összeismerkedik szerelmével, Emmel (Kristen Stewart). A film iszonyatosan vontatott és néha már azt gondolnánk, hogy végre vége, de mégse mert még beleraktak egy csavart. A gyenge történet még elnézhető egy vígjátéknál, de itt még poénokkal se büszkélkedhet a film. A Superbad jó kis rendőr jeleneteit játszó Bill Hader itt Kristen Wiiggel az oldalán próbál pár poént belecsempészni a filmbe. Még használna is, ha mindez nem lenne már benne a trailerben.

Aki szeretne nosztalgiázni egy kicsit a 80-as években és jó kis zenét hallgatni, annak érdemes megnéznie az Adventureland - Kalandparkot, de aki egy vígjátékra vágyna az inkább rakja be újra a Superbadet.

3/10 pont

Adventureland - Kalandpark (Adventureland), 107 perc, 2009
rendező: Greg Mottola
operatőr: Terry Stacey

Hirdetés