2018. április 25. - szerda

SZIN: A zöldebb fesztivál

Kinyomtatom...
SZIN 2009

Európa legzöldebb fesztiváljai közé pályázik a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), mely itthon a fesztiválok közt elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés, illetve az ökotudatos életmód népszerűsítését.

A Greener Festival egy not-for-profit szervezet, melynek célja, hogy segítse világszerte a zenei és egyéb művészeti események, fesztiválok zöld törekvéseit. A Greener Festival csapata évente egy díjat is meghirdet, melyre a világ bármely pontjáról pályázhat az a rendezvény, mely a különböző környezetvédelmi kritériumok többségének megfelel. Így például rendelkezni kell környezetvédelmi politikával, mennyire támogatja a zöld kezdeményezéseket és például milyen erőfeszítéseket tesz az újra felhasználás és újra hasznosítás területén.

A Szegedi Ifjúsági Napok környezetvédelmi politikájában a hulladékkezelés, a közlekedés, a vízgazdálkodás, az energiafelhasználás, az élővilág védelme, a zajszennyezés területén határozta meg a legfontosabb irányvonalakat. A legfontosabb célként pedig a szemléletformálást hirdette meg. A folyamatosan bevezetett ökomegoldások közt például a SZIN elsőként a hazai fesztiválok közt tavaly bevezette a re:pohár intézményét, így az újrafelhasználással jelentősen csökkentve a szemétterhelést a fesztiválon. Idén már az egész rendezvény területén lesz re:pohár illetve komposztálható pohár is. Ugyanígy elsőként alkalmazta a SZIN a biológiailag lebomló étkészletet is. Mindezek mellett található a SZIN-en fair trade kávézó, a szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártározó stb. A SZIN szervezői a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében szorosan együttműködtek a MÁV-val, újraélsztették a Telekocsi intézményét és a helyszínen riksa-taxikat állítottak be.

A SZIN-en tavaly kintlévő környezetvédelmi szakértő most arra bíztatta a szervezőket, hogy a Greener Festival meghirdetett pályázatán induljanak el. A SZIN jelentkezésére nagy örömmel válaszoltak a Greener Festival munkatársai, hiszen – mint elmondták – javarész angol esemény nyert a tavalyi pályázaton illetve a nemzetközi nyertesek között javarészt ausztrál és Egyesült Államok beli fesztivál szerepel. Ha a SZIN megfelel a követelményeknek, akkor az első “Zöld Fesztivál” lehet a régióban.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Tender

Tender lemezbemutató koncert a Dürer Kertben.

csoportkép

Baján mutatja be a Budapesti Operettszínház az István, a király című rockopera Székely Kriszta rendezésében készülő legújabb változatát.

plakát

Április 21-én Tálas Áron és Pandzarisz Dina kettősével találkozhatunk.