Európai Fiatal Újságíró Díj Zárókonferenciája

Az Európai Fiatal Újságíró Díj 2009 pályázaton résztvevő országok győztesei Berlinbe látogattak, hogy együtt ünnepeljék az egyik legnagyobb páneurópai újságíró pályázaton elért sikereiket.

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága által, az Európai Ifjúsági Sajtószövetséggel és a Café Babellel együttműködésben második alkalommal meghirdetett Európai Fiatal Újságíró Díjra több mint 600 pályamű érkezett Európa minden részéről. A díjra bármely 17 és 35 év közötti újságíró nevezhetett az EU-tagállamokból, illetve a tagjelölt országokból (Horvátországból Törökországból, a Macedón Köztársaságból), valamint a potenciális tagjelölt országokból (Albániából, Bosznia-Hercegovinából, a Montenegrói Köztársaságból, Szerbiából és Koszovóból az UNSCR 1244/9999 értelmében).

A fiatal újságírókat a pályázat kiírói arra kérték, hogy öntsék szavakba az Európai Unió bővítési politikájáról, az európai értékekről és az európai integrációról alkotott véleményüket. Az összesen 34 győztest mindenhol az adott ország médiaszakembereiből álló zsűri választotta ki. Valamennyi győztes meghívást kapott egy közös útra és egy berlini zárókonferenciára.

A berlini utazással a szervezők hangsúlyozni szerették volna az európai integrációs folyamat közvetlen hatását. A 2009-es év két szempontból is történelmi évforduló. A berlini fal 20 évvel ezelőtt omlott le, és ezzel egy időben felgyorsult a demokratikus átalakulás Európában. Idén májusban ünnepelte az Európai Unió a 2004-es bővítés 5. évfordulóját, amely békés keretek között egyesítette újra Kelet- és Nyugat-Európát.

A győztesek részt vettek egy berlini városnézésen, és magas rangú politikusokkal, médiaszakemberekkel, a tudományos élet és a civil társadalom képviselőivel is találkoztak, akikkel az Európai Unió bővítésének múltját és jövőjét vitatták meg. A csoport ellátogatott számos országos és helyi újság, rádió és TV-csatorna szerkesztőségébe is, és olyan nagy tapasztalattal rendelkező újságírókkal találkoztak, mint például Friedrich Kurz (Német Közszolgálati Műsorszolgáltató, ZDF), aki 1989 nyarán Magyarországról tudósított. A német parlamentbe (Bundestag) tett látogatásuk során Gert Weisskirchen (SPD) képviselővel vitatták meg az Európai Unió jelenlegi külpolitikájának kérdéseit.
A program zárókonferenciáján az EU-tagállamokból, tagjelölt államokból és a potenciális tagjelölt államokból érkező médiaszakemberek és politikusok között zajlott eszmecsere. A konferenciát Werner Weidenfeld professzor a müncheni egyetem külpolitikai központjának igazgatója nyitotta meg, aki beszédében az európai integrációs folyamat elmúlt 20 évét elemezte.

„Az Európai Fiatal Újságíró Díj idei sikere jól mutatja, milyen nagy az érdeklődés a fiatalok körében az európai politika iránt. Ahogy az várható is volt, az európai bővítés előnyeiről és kihívásairól vallott nézetek messze nem voltak egyöntetűek, de mi szervezőként nagyra értékeltük azt az elszántságot és érdeklődést, amit a fiatal újságírók mutattak. Reméljük, hogy jövőre hasonló, konstruktív vitát indít el a díj,” vélekedett Gisela Gauggel-Robinson az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának kommunikációs vezetője.

A CSEPPEK.hu a 2009-es Európai Fiatal Újságíró Díj magyarországi médiatámogatója volt, melyet Balassy Mihály, a szerkesztőség munkatársa képviselt a zárókonferencián.

Hirdetés