CineFest vasárnap

Bátran állíthatjuk, hogy a CineFest történetének egyik legsikeresebb szakmai programja zajlott vasárnap a Művészetek Házában. A miskolci születésű Oscar-díjas forgatókönyvíró, Pressburger Imre emlékét filmrészletek, Takács Ferenc és Ronald Bergan előadása, majd unokája, a szintén Oscar-díjas Kevin Macdonald idézte fel.

A hangulat és az érdeklődés óriási volt, a britté vált miskolci úriember történetét rekordszámú érdeklődő követte. A világhírű vendég aztán megkoszorúzta nagyapja emléktábláját a Szentpéteri kapu 3. alatt. Macdonald jelenleg a The Eagle of the Ninth című filmet forgatja Magyarországon, melynek főszerepeit Jamie Bell és Donald Sutherland játsszák.

Sokan érdeklődtek, hol vásárolhatják meg DVD-n a Powell-Pressburger-filmeket. Ezek Magyarországon kizárólag a Kultúrbarlangban (VII., Kertész u. 42-44., www.kulturbarlang.hu) hozzáférhetők, sok filmklasszikus és filmcsemege társaságában. Tolmácsi János vezető a CineFesten is részt vesz, a Művészetek Háza előterében szeptember 19-én, szombaton Miskolcon is kapható lesz sok DVD-ritkaság. Számos érdekes részlet tudható meg a filmekről és alkotóikról a Steve Crook által szerkesztett www.powell-pressburger.org oldalról is: aktuális premierek, felújítások, DVD-bemutatók stb..

Magyarországon működik olyan filmstúdió, amely Pressburger Imre nevét viseli. A cég dokumentumfilmek előállításával foglalkozik, és a CineFestre díjat ajánlott fel: a Pressburger Filmstúdió vállalja a nyertes dokumentumfilmes következő filmjének elkészítését!

Szép siker volt szombaton a rendszerváltásról és a húsz évvel ezelőtti határnyitásról rendezett konferencia is, ahol az érdeklődők a kort dokumentáló filmeket láthattak. Népszerűek a régi Bacsó-filmek is és a Tony Gilroy és Kevin Macdonald által rendezett alkotások is sokakat vonzanak az éjszakai információs sávban. A Művészetek Háza ideális helyszín: sokan hajnalig beszélgetnek, buliznak a vetítések után.

Hirdetés