Fasizmus utolsó megkísértése

A Hullám. Nem mondanám, hogy túl sok német film jut el a magyar mozikba, de az a kevés elég rendesen odaüt. Most egy tanár mutatja meg a diákoknak, hogy a történelmi tapasztalat mit sem ér, ha egy mániákus megint diktatúrát akar építeni.

A filmből nem sokat árulok el, rögtön az elején megkapjuk az alapszituációt: adott egy iskola a jelenkori Németországban, rengeteg féle-fajta diákkal, akiknek egy projekthét keretében az egyik tanáruk az autokráciákról tart előadásokat. Nem is előadásokat, hanem kis happeningeket szervez az óráin a kezdetben értetlenül és szkeptikusan hozzáálló fiatal srácoknak.

Innen indulunk, aztán az egyéni és a közösségi sorsok bemutatásával természetesen bebizonyosodik, hogy ma is lehet a nácikéhoz hasonló birodalmat építeni. Meg is lepődtem volna, hogy ha nem erre lyukad ki a film. Nagyrészt hihető az ábrázolás, de néhány helyen azért kilóg a lóláb. Főleg a történet vége felé lehet egyre inkább belekötni, ott már többször volt kissé demagóg vagy didaktikus fordulat. Amellett, hogy ezek eléggé zavaróak, mégis úgy érzem, hogy egy nagyon jó filmet láttam. Volt benne kicsike akció, szerelem, jó lányok, meg a rakás ideológia.

Nagyon tetszett az a kis furcsa poén, hogy a főszereplő tanár (Jürgen Vogel) fiatalabb korábban anarchista volt, és csak kitolásból kapta meg az autokrácia tárgyat. Aztán persze volt olyan is, hogy az egyik iskolás lány éjszaka fénymásolgatott az iskolában meg lófrált összevissza. Ilyenkor mindig felmegy bennem a pumpa és ideges leszek a forgatókönyvíróra (egy gimnáziumba csak úgy bemegy bárki éjnek évadján és lefénymásol többszáz színes szórólapot?), de hát sajnos a legtöbb filmben mindig előfordul valami hasonló, egyszerűen túl kell rajta lépni és elfogadni. Mindenesetre Dennis Gansel rendező ezért a filmjéért jelölést kapott a Sundance filmfesztiválon a nagyzsűri díjára. Drukkolok neki, hogy a következő filmje elég jó legyen, hogy meg is kapja!

A filmet még október elején mutatták be a mozik, de még most is vetítik több helyen. Közeleg a karácsony, elképzelhető hogy már a DVD megjelenésre is lehet gyúrni! Ugyan nem egy happy-endes film, de tartalmas időtöltés megnézni. Kíváncsi vagyok, szélsőségesen jobb- vagy baloldali érzelmű emberek hogy értékelik a filmet, tessék írni :)

7,99 pont a 10-ből

A hullám (Die Welle), 101 perc
rendező: Dennis Gansel
operatőr: Torsten Breuer