Fények és árnyékok: Cincin lovag

Új animációs rajzfilm érkezik a hazai mozikba december 25-én „Cincin lovag legendája” címmel, ami – a Shrek vagy a L’ecsó után – ismét kevésbé népszerű teremtmények lelkébe enged bepillantást, megmutatva, mennyi fény és árnyék lakozhat egy-egy szívben, legyen az egéré vagy patkányé, alattvalóé vagy királyé.

A történet Kate DiCamillo amerikai írónő tollából született meg 2003-ban, és az Egyesült Államokban azonnal bestseller lett.

A cselekmény három, egyenként és együtt is szokatlan hős történetét követi, a szálak közt ide-oda cikázva. Ők: a szokatlanul kicsi, de szokatlanul nagy fülű, bátor egérke, Cincin (avagy az eredetiben Desperaux), a szokatlanul kedélyes, fényszerető patkány, Luci Feri (eredeti nevén Chiaroscuro), és a szolgasorba adott, de szokatlanul nagyra áhítozó Göbe baba („leánykori nevén” Miggery Sow). Valahogy egyiküket sem oda sodorta az élet, ahová szívük szerint tartoznának. Cincin nem lapít, és nem iszkol – akármennyire is ezt várják egy tisztességes egértől. Luci Feri nem rajong a sötétségért, és nem rajong a kegyetlenségért sem – akárhány patkány érez így körülötte. Göbe baba pedig a röfögő disznók közt is pontosan tudja: ő hercegnőnek született, s hamarosan azzá is válik!

Az animációs mozi valóban mesés képi világgal tárja elénk ezt a nem mindennapi történetet. Gary Ross producer a kezdetektől olyan film elkészítésére törekedett, ami hű moziváltozata egy gyönyörűen illusztrált könyvnek, „tele olyan képekkel, amelyekre gyerekkorunkból emlékezünk”. Ennek a látványvilágnak a kialakításában Sam Fell és Rob Stevenhagen animációs rendezők, illetve Brad Blackbourn operatőr munkáját a Framestore Animation csapata segítette, akiknek például Harry Potter hippogriffjét vagy Az arany iránytű jegesmedvéit köszönhetjük. A látványvilág alapeleme a legapróbb részletekig kidolgozott, életszerűen ható (és fantáziadús!) környezet, és a realisztikus világítás.

A fordulatos történetvezetés, az „életszagú” problémák, az esendő karakterek és megható megoldások miatt talán egyformán szól gyermekeknek és felnőtteknek ez a történet. A gyerekek még ebben az őszinte és csodákkal teli világban élnek – a felnőtteknek pedig ott a mesélő, aki akkor is elmondja a tanulságot, ha mi már elfelejtettük, mit is kell értenünk a hétköznapi élet tündérmeséje alatt.