Francisco két fia

Mindig is büszkeséggel tölt el minket, ha azt halljuk egy magyar külföldön sikereket ér el, és mindig neheztelünk azokra – sokszor az amerikaiakra - amikor egy-egy világhírű csodánkat vagy hírességünket nem ismerik. De mégis mi mennyire vagyunk képben például a hírességek terén? – Nyugalom, ebből a cikkből egy filmajánló lesz.

Ahhoz, hogy valaki világsztár legyen nemcsak tehetség kell, hanem kitartás. Houdini, aki a világ legnagyobb szabaduló művésze volt újból és újból egyre veszélyesebb trükkökkel jött elő és egy percig se gondolt arra, hogy valaha is feladja. Így lett a kis szegély gyerekből hős.
Ritka az ilyen történet, ezért csodálattal szemléljük, de elképzelni se tudjuk mennyi megpróbáltatáson kell ehhez keresztül menni.
Ez történt Brazília leghíresebb énekes duójával Zezé Di Camargo & Luciano-val, akikről a Francisco két fia (2 Filhos de Francisco) című film készült.

A film, amiből sok mindent tanulhatunk, az élet apró kis poénjaival, megpróbáltatásaival, szerelmeivel van tele. Érzelmes egy film, ami a Havannai filmfesztiválon közönségdíjat is kapott.

Egy szegény család sok-sok gyerekkel, reménytelen sorssal. Ezzel a képpel kezdődik a történet.
Az apuka (Seu Francisco Camargo) látva fiát, hogy milyen szívesen énekel és játszik a búcsúban kapott szájharmonikáján, lassan kezd túltenni azon, hogy a gyerek ezt nem azért csinálja, hogy idegesítse a családot, hanem mert tényleg ezt szereti. Seu Francisco ki is találja, hogy talán ez lehet az, ami sorsukat megváltoztathatja és minden értékét eladva vesz is egy harmonikát és egy gitárt a két nagyobbik gyereknek. Mire a gyerekek kezdenek beletanulni a zenébe, a nagybácsi már nem tűri tovább, hogy telkéért nem fizetnek bért és kirúgja a családot.
Seu Francisco végül dönt és elutazik a városba, ahol még nagyobb nyomorba kerülnek. A legnagyobb fiú egyszer csak nem bírja tovább nézni a helyzetet és másik testvérével kimegy a pályaudvarra zenélni - pénzt keresni. Hamar meg is találja őket egy menedzser (Miranda), aki turnéra viszi őket. Kisebb éttermekben, bárokban játszanak, de a kisebbik testvér (Emival) folyton csak visszavágyik a családhoz és Mirandát egy gonosz embernek tartja. A szülőknek beadott két hetes turnéból végül hónapok lesznek, de a gyerekek épségben visszakerülnek a szüleikhez. Az apuka kezébe veszi az újabb fellépéseket, de hamar kiderül, hogy ez nem megy neki. Mirandának végül sikerül újra meggyőzni a szülőket, hogy egy újabb turnéra kerekedjenek. Emival is kezd megbarátkozni a menedzserrel, mikor bekövetkezik a szörnyű baleset, amelyben életét veszti. A legnagyobb testvért (Zezé) annyira megviseli a tragédia, hogy eldobja harmonikáját és visszamegy a szürke hétköznapokba.
Felnőtt korában újra visszatér a zenéhez, újra szerencsét próbál, ezúttal énekesként. Egyik barátjával meg is nyerik a városi vetélkedőt, amelyen felbuzdulva Sao Paoloba költözik fiatal feleségével. A siker már kezd jönni, amikor kiderül, hogy szóló lemezét nem veszik és újra  éhezik.
Eközben Luciano, az egyik testvér felnő, és óriási csodálattal néz Zezé-re. Össze is házasodik, gyereke is születik, csak úgy mint a jóval idősebb bátyának, de az élet megtanítja mégse megy ez ilyen könnyedén ennyire fiatalon. Felesége otthagyja. Elmegy végül bátyához Sao Paolo-ba és ráveszi, hogy kezdjenek el újra zenélni. Közösen el is kezdenek dolgozni egy új albumon, de hamar kiderül, hogy Luciano se zenélni se énekelni nem tud. Így aztán gyakorolnak, gyakorolnak mire végre stúdióba vonulhatnak. Az album el is készül, a szülők büszkeséggel hallgatják karácsonykor, csak éppen a kiadó nem akarja kiadni. Itt veszi újra a kezébe az ügyet Seu Francisco (az Apuka), aki oly kitartóan támogatta fiainak zenei pályafutását és bejuttatja őket a rádióba. Siker lesz, kiadják lemezüket és a mai napig Brazília legnagyobb sztárjai a fiúk. - Ez egy igaz történet.

A film rászolgált a közönségsikerre nem utolsó sorban a sikertörténet és a jó kis brazil „country” zene miatt.

8/10 pont

Francisco két fia (2 Filhos de Francisco), 132 perc
rendező: Breno Silveira

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    es eszte filmet holl lehet magyar szinkronal meg nézni vagy letolteni

    aug. 31, 2016