Badacsony New Yorkban

Különleges mesterkurzusok a Badacsony New Yorkban exkluzív kóstolón március 9-én.

Idén a tavalyinál is több kiállító fogadja a látogatókat a hagyományos borvidéki bemutatkozáson: ezúttal 38 borászat több mint 160 féle bora mellett 13 turisztikai szolgáltató kínálata várja a látogatókat a New York Palota Róma termében.

 „A sétakóstoló mellett mindig nagy hangsúlyt fektetünk mesterkurzusainkra is. Idén Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, egyetemi docens lesz az egyik előadónk. A Badacsony Régió fantasztikus változatosságát mutatja be badacsonyi, szent györgy-hegyi, csobánci, tóti-hegyi, szigligeti, örsi-hegyi, ábrahámhegyi borokon keresztül. Előadásának címe: „Badacsonyi “Hegylakók” - Fedezzük fel együtt a Badacsony Régió HegyBorainak finom különbségeit”. A másik előadónk Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-je, a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja.

„A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” c. kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, badacsonyi borok és ínyenc ételek közötti harmónia világába avatja be a résztvevőket” - mondta Váli Péter borász, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről, akik a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület borászainak aktív közreműködésével szervezik meg a borvidéki bemutatkozást.

A borkedvelő nagyközönség a kiváló borok mellett szemelgethet a helyi finomságokból is. A budapesti New York Palotában idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő, hagyományos borvidéki sétakóstolón a látogatók a badacsonyi térség ízeit is megkóstolhatják.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park levendulaszörppel és bivalyszalámival, a Csobánci Kézműves Csemege különleges medvehagymás tallérral, levendulás keksszel, cukormentes lekvárokkal, zöldségkrémekkel, csatnikkal, szörpökkel, fűszersókkal készül. A Folly Arborétum & Borászat elhozza egyedi fenyőrügyszörpjét, a Káptalantóti Kemencésház kecskesajtos, paradicsomos falatkákkal, házi káposztás rétessel kínálja az ínyenceket. A Lábdi Termelői és Gasztropiac bemutatja teljes kínálatát: szörpöket, mézeket, lekvárokat, homoktövis termékeket, száraztésztákat, sajtos tallért, süteményeket, mákolajat, dióolajat és még sok minden mást. A Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum a hagyományos badacsonyi Ürmös bort és annak készítését tárja az érdeklődők elé. A Szegi Családi Gazdaságtól érlelt sajtokat; parenyica, natúr, füstölt, vörösborban érlelt, fűszeres sajtokat lehet kóstolni a borok mellé. A vendégek megismerhetik a Szigligeti Vár és az Ökoturisztikai Látogatóközpont programjait és szolgáltatásait is.

A Bacchus Apartman - Borbarlang Vinotéka, a Halászkert Hotel&Étterem, a Hotel Neptun Badacsony - Tilia Borvendéglő akciós szállásajánlataikkal, különféle borkorcsolyákkal, pogácsákkal várják a vendégeket.

Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, egyetemi docens Badacsonyi “Hegylakók” című előadásán a következő, különleges hegyborokon keresztül mutatja be a borvidék finom különbségeit:

Bakó Ambrus Olaszrizling 2018/Badacsony-hegy

Szászi Birtok Olaszrizling 2017/Szent-György-hegy          

Sabar Borház "Sabar Olaszrizling birtokbor 2017”/Sabar-hegy- Csobánc -Bács-hegy

Villa Tolnay Borház Panoráma Olaszrizling 2016/Csobánc

Éliás Birtok Fent a hegyen Olasz rizling 2017/Badacsony-hegy

Borbély Családi Pincészet Karós Olasz rizling 2015/Gulács-hegy  

Varga Pincészet Aranymetszés Olaszrizling késői 2017/Örsi-hegy

A másik mesterkurzus előadója Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-je, a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a  Séfek Séfe zsűritagja. „A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” című kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, ínyenc ételek és a következő badacsonyi borok közötti harmónia világába avatja be a résztvevőket:

Laposa Birtok Illatos 2018

VáliBor Budai Zöld 2017

Németh Pince Rózsakő 2018

a’Capella Szőlőbirtok Kékfrankos rozé 2018

Sellyei Gábor Siller 2018

Sipos Borház Pinot G 2017

Villa Sandahl Shop Stop Rajnai rizling 2017

Folly Arborétum&Borászat Kéknyelű 2017

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szürkebarát késői 2015

2HA Szőlőbirtok és Pincészet Courage 2013          

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra a helyszínen korlátozott számban 8.900 forintért lehet vásárolni. A rendezvényen 14 és 16 óra között a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 16 óra után minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.