2019. május 25 – június 2. között ismét megérkezik a hazai kulturális élet kiemelkedő összművészeti eseménye a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) a főváros kulturális tereibe.

Az idén swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások színesítik a programkínálatot. Az előadók között ott lesz Jávori Ferenc és zenekara, Szulák Andrea, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Szinetár Dóra, Náray Erika, Nyáry Krisztián, Mácsai Pál, Lukács Miklós, Horgas Eszter, Bálint András, Ónodi Eszter, Dés László, Dés András, Moran Magal, a Budapest Bar, a Budapest Ragtime Band, a Budapest Klezmer Band, a D’art és az Inversedance társulat. A ZsiMü célkitűzése egész évben lendületben maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. E gondolat mentén majd’ mindegyik művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt, kiváló és népszerű alkotók tolmácsolásában immáron negyedik éve. A rendezvénysorozat minden programja bemutató is egyben, hagyományosan csak olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket itt is most először láthat a közönség.

Koncertek

Horgas Eszterrel május 25-én, 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a közönség, a képzőművészet ihlette Szerelmes Chagall című esten. A fuvolaművész minden évben új és izgalmas zenei crossover bemutatóval lepi meg közönségét. Chagall életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat játszik majd. Az est különlegessége, hogy híres festő szerepében Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel találkozhatnak a nézők.

A Budapest Bár koncertekben az a jó, hogy mindig más élményt nyújtanak. A Mazel Tov Budapest című esten a zenekar elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat. Seress Rezső, Zsüti, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, Horváth Jenő dalait több generáció ismeri, és a Budapest Bárnak köszönhetően most új életre kelnek május 26-án, 19 órakor, a MOMkult Színháztermében, olyan kiváló énekesek felvonultatásával, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László.

A Budapest Klezmer Band önálló koncertjét, Szeretsz engem? címmel május 27-én, 19 órától, szintén a MOMkult Színháztermében láthatja a közönség. A zenekar sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumokat egészíti ki cigány- és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek. A koncert a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit, a kapcsolatok valódiságát és az igazi érzelmek hullámvasútját mutatja meg a nézőknek. Akik ezt megszemélyesítik: Szulák Andrea és Dunai Tamás.

Dés László friss, ez év elején alakult zenekara, a Dés László Free Sounds Quartet május 27-én, 19 órakor ad koncertet az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangok a rögtönzés varázslata: a zenészek az amúgy is nagy zenei szabadsággal rendelkező jazz műfajnak végsőkig tágítják a kereteit. Csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével. A témák, a szerkezet, forma mind a pillanat szüleménye. A szopránszaxofon, a cimbalom, a gitár és az ütőhangszerek, vagyis Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András szabad összjátéka különleges zenei élményt ígér.

Izraeli származású, jelenleg Berlinben él, a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Az énekesnő hipnotikus zongorajátékával és lenyűgöző hangjával május 27-én, 19 órakor, a Columbus Hajó színpadán találkozhat a Zsidó Művészeti Napok közönsége. Zenéjében a folk rock műfajt keveri a gothic metal elemeivel – így jönnek létre dallamos, érzelmes, romantikus és erőteljes számai. Zenekarával, a brazil Marcos Feminellával, az izraeli Ishay Sommerrel és Shir-Ran Yinonnal valamint az olasz Federico Truzzival olyan legendás dalokat is játszanak, mint a Black Swan, az Under Your Bed, a One More Dance vagy éppen Leonard Cohen Halleluja című slágere.

Szinetár Dóra színésznő a közelmúltban megjelent Újratervezés című musical-lemezének záró dala a ”Szép Mesék, Rossz mesék”, mely koncertjének címét is adja. A válogatás albumon a tőle ikonikussá vált színházi dalok szerepelnek. Erről a lemezről is sok meghatározó dal hangzik majd el a május 30-án, 19 órakor kezdődő koncerten, a Frankel Leó utcai zsinagógában, de a színésznő egyéb kedvencei is felcsendülnek, a klasszikus musical-daloktól, a sanzonokon át, népszerű filmslágerekig.

Louis Armstrong a huszadik század zenei életének egyik legjelentősebb újítója, a jazz igazi királya, aki megjelenésével, hangjával és zenei tudásával máig nem talált méltó követőre. Az ő munkásságát eleveníti fel a Budapest Ragtime Band és vendégük, Ónodi Eszter színművész, valamint a Papa Fleigh zenekar május 30-án, 19 órától, a MOMkult Kupolában.

A ZsiMü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”. Igazi gálakoncertre lehet számítani június 1-én, 19 órától a MOMkult Színháztermében. Stílusok és dalok közötti utazás lesz ez az este, ahol a művészek számára legkedvesebb és a közönség számára biztosan ismert dalokat éneklik, közös kalandra hívva a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában.

Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színész-, énekesnő a 2018-ban bemutatott Álomfejtés után ismét egy álomvilágba kalauzol minket, ezúttal a mozi világába. Partnere most is a sokoldalú Farkas Gábriel, aki énekel, rajzol és Kováts Krisztával együtt színészként is megeleveníti a mozi világának nagy legendáit, Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marilyn Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig. A Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncert a Budapest Jazz Clubban kap helyet, június 2-án 19:30-tól. Az est verseit Fábri Péter, zenéjét László Attila szerezte.

A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába, és Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. A sorozat epizódjai hétről hétre jelennek meg a Zsimü közösségi felületein.

Az eddig bemutatott részek itt tekinthetők meg:

Szulák Andrea

Jávori Ferenc Fegya

Nyáry Krisztián

Horgas Eszter

A következő írásban részletesen bemutatjuk a Művészeti Napok további programjait:

Színházi előadások, Kiállítás, film, Táncelőadások.

2019. május 25 – június 2.

4. Zsidó Művészeti Napok