Nevekről - Oros

Oros. Mi jut róla eszembe? Orosháza.

Felütöm a telefonkönyvet. Kiderül, lakásomtól nem is oly messze Oros családi nevű emberek laknak. Bepötyögöm a keresőbe, s megtalálom az Orosért Közéleti Egyesület honlapját – kár, hogy szerkesztés alatt van még. Azért annyit megtudok: „Oros község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, jelenleg Nyíregyháza Megyei Jogú Város része.
Oros, mint önálló település neve először 1221-ben bukkant fel az írott forrásokban. A több évszázados önálló települési múlt nemcsak önálló történelmet, hanem a megyeszékhelytől eltérő kulturális és életmódbeli hagyományokat, tárgyi emlékeket hagyott hátra a ma Oroson élő lakosokra.” Tovább keresek, és Orosháza honlapján megtalálom: maga az Oros személynév az "úr" köznév kicsinyítőképzős alakja Hahó! Ez egy régi férfi név! Utónévként viseli valaki? Kedves Orosok, sok boldog névnapot!

Oros: december 19.

Hozzászólások (6)

 • anon
  Oros (nem ellenőrzött)

  Szia! Én idestova 34 éve viselem utónévként ezt a nevet.

  Üdv: Hortobágyi Oros

  febr. 24, 2010
 • anon
  morzsa

  Ez siker - nekem, hogy jelentkezett egy Oros. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy kaptad ezt a nem mindennapi, szép, régi magyar nevet?

  márc. 01, 2010
 • anon
  Csenge (nem ellenőrzött)

  Szia, most találtam ezt a bejegyzést, és az öcsém küldte azt a kommentet:) A neve onnan jött, hogy Apunak volt egy ilyen nevű tanára a vallásos suliban, ahova járt.

  Üdv,

  Csenge

  aug. 17, 2010
 • anon
  morzsi (nem ellenőrzött)

  Már nem is hittem, hogy kapok a kérdésemre választ. Köszönöm. Mindenesetre a szülőknek gratulálok, mert a Csenge név is egyedi választás, s ugye ez is régi magyar személynévből származó név. (Miközben sokan verik a mellüket magyarságuk miatt, még csak véletlen se adnának régi magyar neveket a gyerekeiknek, mert abban a hitben ringnak, hogy a János, László stb. (amelyek szépek, nem arról van szó)nevek a magyarok, pedig ezek elmagyarosodott nevek.)

  aug. 18, 2010
 • anon
  Anyuka (nem ellenőrzött)

  Szia!
  Nekünk 2010 novemberében született a kicsi fiunk, aki a Balogh Oros nevet kapta. A férjem választotta, valami miatt más szóba sem jöhetett, annyira érezte, hogy a mi babánkhoz ez a név tartozik. Mindenki ledobja rögtön az ékszíjat, ahogy meghallják, hiszen még sosem találkoztak Oros nevű gyermekkel. A két nővérkéje, Luca és Írisz is imádják, hogy az öcsikéjüknek ilyen egyedi és "fura" neve van.
  Üdv,
  Magdi

  máj. 11, 2011
 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  Szia, Magdi! Gratulálok: mint a babához, mint a névválasztáshoz!

  máj. 17, 2011