Pigniczky Réka rendezésében, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával és az 56films gyártásában egész estés dokumentumfilm készült a legendás Kaláka együttesről - megalakulásuk 55. évében. A filmet az 56 Films gyártotta és forgalmazza.
Most megvásárolhatjuk a sütéshez valót a nélkülözőknek is.
Egy hónapig a saját vásárlásunkkal a rászorulóknak is beszerezhetjük a sütéshez szükséges élesztőt és lisztet. A Budafoki élesztőt gyártó cég akciójában a megvett termékkel azonos értékű adománnyal segíthetjük a nélkülözőket az Élelmiszerbankon keresztül.
A házi kenyér és süteménysütés a járvány óta népszerűbbé vált. Ezért az élesztő iránt is tartósan megnőtt a kereslet, hiszen többen és többet sütnek otthon. Most rászoruló családokon is segíthet az, aki Budafoki élesztőt vesz. A Lesaffre Magyarország akciójában minden ötdarabos élesztőcsomag vásárlásával két csomag instant élesztőt és egy kilogramm lisztet adományozhatunk a nélkülözőknek. Ezzel a budapesti gyártó lényegében a vásárlásunk teljes értékét adománnyá teszi.
Az összegyűlt lisztet és élesztőt az Élelmiszerbank az országos partneri hálózatán keresztül juttatja a rászorulóknak. Ehhez a vásárláson túl az is szükséges, hogy a vevő regisztráljon az oldalon a kapott blokk kódjával. Az a május 2-ig tartó akció végén derül ki, hogy összesen mennyi lisztet és élesztőt tudtak összegyűjteni a vásárlók. A Budafoki élesztőt gyártó Lesaffre Magyarország ezzel az akcióval szeretné azokat is hozzásegíteni az otthoni sütéshez, akiknek erre gyakran nincs módjuk.
A jótékonykodás lehetőségének felkínálása mellett a budafoki gyártó nyereménnyel is ösztönzi a vásárlókat a rászorulók támogatására. Az oldalon pedig tanácsokkal és receptekkel is ellátja azokat, akik sütni akarnak.
Addig is előzetesnek egy Mákos virág recept
hozzávalók:
finomliszt - 450 g
Budafoki élesztő - 50 g
porcukor - 100 g
olaj - 50 ml
tojássárgája - 2 db
só - 10 g
tej - 200 g
töltelék:
darált mák - 200 g
tej - 100 ml
szilvalekvár - 100 g
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összemérjük és közepesen lágy tésztát készítünk. Letakarva 20 percet pihentetjük. A mákot forró tejjel leforrázzuk, kihűlés után a lekvárral összekeverjük. Kenhető tölteléket kell kapnunk, amit 3 egyenlő részre osztunk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük, majd vékony kör alakúra nyújtjuk. A 4 tészta közé 3 adag tölteléket kenünk. A tészta közepére egy poharat helyezünk és a pohártól kiindulva 16 egyenlő részre osztjuk. Fogunk két egymás mellett lévő tésztát és 1-szer megcsavarjuk őket kifelé. Így teszünk az összes párral.
Sütőpapíros lemezre helyezzük, felületét tojással kenjük és 30 percet kelesztjük meleg helyen. 170 °C-os előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.