Később nyílik a magyarországi Szoc-art kiállítás

Az eredetileg tervezetthez képest később nyílik meg a Modem Szoc-art kiállítása. A műveket tartalmazó kamion ugyanis addig nem indulhat el Moszkvából, amíg az orosz kulturális minisztérium munkatársai nem készítenek írásos nyilatkozat minden egyes alkotás művészi besorolásáról és anyagi értékéről.

Mivel ez a procedúra a nyári szabadságolások miatt késik, s extrém esetben akár további egy hónapig is elhúzódhat, a debreceni művészeti központ a nagy érdeklődéssel várt kiállítás megnyitását az eredetileg tervezett augusztus 14-ről szeptember 25-re halasztja. Ez az időpont egybeesik a Modem második születésnapjával. Jó hír viszont, hogy a tárlat vernisszására – mások mellett – Debrecenbe érkezik Vitalij Komar, az irányzat egyik megalapítója, aki jelenleg New Yorkban él. A tervek szerint összesen 16 orosz művész tart majd performanszokat, köztük a világhírű Blue Noses csoport két tagja is.

A tárlaton 64 alkotó munkáit láthatja majd a közönség – ilyen nagyszabású kortárs orosz kiállítás 1949 óta nem volt Magyarországon. Ám amíg annak idején politikai okokból jött létre (az egykori Nemzeti Szalonban) a tárlat, a debreceni kiállítást kizárólag művészeti szempontok motiválják.

Ismeretes, hogy a kiállítás kurátorát, Andrej Jerofejevet hat héttel ezelőtt elbocsátották a Tretyakov Képtárból és a tervek szerint megszüntetik az általa vezetett kortárs részleget. Időközben az ügyészég hivatalosan is azzal vádolta meg a művészettörténészt, hogy két, általa rendezett képzőművészeti kiállítás megsértette Oroszország jó hírnevét. A debreceni tárlat orosz társszervezőinek tájékoztatása szerint a Jerofejev ellen indult eljárás nem hozható összefüggésbe az orosz kulturális minisztérium mostani döntésével, arra ugyanis az intézménynek a hatályos jogszabályok alapján törvényes lehetősége van.