Megkezdődött Szabó Márton István első nagyjátékfilmje, a Zajkapitány 23 napos forgatása. A jeleneteket többek között olyan ikonikus budapesti helyszíneken rögzítik, mint az A38 hajó és a Turbina. Az abszurd humorú vígjáték egy „időskori” felnövés történet, melyben egy, a rég elvesztett fiatalságához ragaszkodó, hetvenes éveiben járó DJ kénytelen szembenézni azzal, hogy hamarosan meg fog süketülni. A Zajkapitány miközben bevezeti a nézőt a budapesti alternatív zenei világba, a generációk közötti kapcsolódásról is beszél.

Idén nyáron újra találkozhatnak a látogatók a koreai kultúra sokszínű világával a Művészetek Völgyében: a Koreai Kulturális Központ július 23-án és 24-én várja az érdeklődőket Kapolcson különleges programjaival.
Ismerkedés a koreai kultúrával
A programok között a koreai kalligráfia is helyet kap, amely a hagyományos írásművészet egyik legszebb és legkifinomultabb formája. Nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a belső egyensúlyt, a koncentrációt és a kulturális hagyományok tiszteletét is közvetíti. Különleges kóstoló is várja az érdeklődőket, ahol megismerhetik a koreai tradicionális párlatot, a szodzsut, mely enyhén édeskés, lágy ízvilágával a legnépszerűbb szeszesital Koreában. Lehetőség nyílik egy nyereményjátékos aktivitásra is: alkoholos,illetve mentes frissítőkkel és tradicionális koreai játékokkal a középpontban. A koreai gasztronómia legősibb és legfontosabb elemét, a dzsangot, vagyis a fermentált szószok és paszták világát is közelebb hozzák a Művészetek Völgyének Főterén. A legkisebb látogatókra is gondoltak a szervezők: ők koreai szimbólumokat ábrázoló tetoválásmatricák közül választhatnak emlékül.
Fermentált ízek és hagyományos műfajok
Július 24-én 12:00 és 13:00 között a „Pajta Mozgó” színpadán Kim Taeyeon, a The Kimchi Institutealapítója és séfje kalauzolja el a közönséget a koreai gasztronómia világába. A műsor fókuszában a koreai „dzsang-kultúra” áll – vagyis a fermentált szójababalapú szószok univerzuma, amely évszázadok óta meghatározza a koreai gasztronómiát, és nemrég az UNESCO szellemi kulturális örökségének részévé vált. A bemutatón a séf egy hagyományos nyári ételt, a Bibim Gukszut (csípős, hideg tésztasalátát) készít el, méghozzá különleges módon: magyar paprikából készült kocshudzsanggal. Az ételhez magyar borpárosítás is társul, bemutatva, hogy a dzsang és a borérlelés világa milyen izgalmas párhuzamokat rejt.
A főzőshowt hagyományos koreai zenés és táncprodukciók követik a „Pajta Mozgó” színpadán, 16:30 és 18:00 között. „Időtlen harmónia”, azaz a gomungo és a koreai tánc művészete című előadás egy lírai és dinamikus produkció, amelyben a gomungo – egy tradicionális koreai pengetős hangszer – és a klasszikus koreai tánc szövi egybe a múltat és jelent. A két tehetséges művész pedig Buen Hyun Jei, aki a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen gomungo szakon végzett, valamint Lee Siyeon, aki ugyanebben az intézményben sajátította el a koreai tradicionális tánc művészetét. Őket követi a magyar tagokból álló Nawoul táncformáció színes repertoárja, melyben lírai műfajokat és legyező táncot is bemutatnak majd, sőt, a Művészetek Völgyében debütálnak először szóló táncaik. A Mindeulle hagyományörző zenei formáció is színpadra lép. Olyan tradicionális hangszereket szólaltatnak meg, mint a koreai citera a gayageum, vagy furuly a danso. A hazai közönség mellett a koreai művészetkedvelőket is lenyűgözték már, most a fesztiváli hangulatot támogatják zenéjükkel.
További részletek és friss hírek a Koreai Kulturális Központ közösségi oldalain érhetők el.
Standok nyitvatartása: 2025.07.23. 13:00-18:00 | 2025.07.24. 11:00-18:00 | Főtér
Színpadi programok: 2025.07.24. 12:00-13:00 Koreai főzőshow | Helyszín: Pajta Mozgó
2025.07.24. 16:30-18:00 „Időtlen harmónia”- A gomungo és a koreai tánc művészete | Helyszín: Pajta Mozgó