Design Match 2008

2008. október 3-án indult útjára az ötödik Design Hét. A tavaly 55 ezer látogatót számláló rendezvénysorozat idén 10 napon át fogadja a design szerelmeseit.

Lesz itt szó belsőépítészetről, bútortervezésről, divattervezésről, grafikai tervezésről egyszóval mindenről, ami a mai formatervezést jellemzi.
A CSEPPEK.hu jelen volt a Design7 legnagyobb kiállításának megnyitóján a Design Match 2008-on.

Ezt a csehek által életre hívott rendezvényt, négy ország fiatal művészének (cseh, szlovák, magyar, osztrák) műveiből állították össze. „A Monarchia ex-tagországainak design-szemléje!” címmel fémjelzett szemle két témakör köré épül: szabadidő és otthon. Igaz, mindannyian tudjuk, hogy a Monarchia nem csak ebből a mai négy államból állt, mégis elismerésre méltó, hogy egy ilyen rendezvény életre kelt.

Egy megnyitón mindig élmény részt venni leginkább azért, mert itt közvetlenül találkozhatunk a szervezőkkel, művészekkel, akik valamit meg szeretnének osztani velünk.
Már az első pillanattól világossá vált, hogy a csehek nagyon büszkék arra, hogy sikerült egy ilyen volumenű vándorkiállítást létrehozniuk és ezt ki is akarták fejezni azzal, hogy a megnyitó csehül, magyar tolmácsolással ment. Igaz nincs konkrét adatunk arról mennyi a cseh művészek száma, csak azt tudjuk biztosan, hogy a 120 művész közül mindössze 28 a magyar. Ez kevesebb, mint 24 százalék. Kicsit meglepő, ha azt nézzük, hogy a támogatók többsége magyar.

A kiállított tárgyak két emeletet foglalnak el. Bár a szabadidővel foglalkozó egyes munkáknak voltak számomra vitatható művészi vonatkozásai, mint például kitömött hátizsákok, ugyanakkor világossá vált, hogy bizonyos tárgyak csak akkor érthetők, élvezhetők igazán, ha azt a művészek be is mutatják. Ilyen az a formás dobhoz hasonlító hangszer, ami a gitárok között található. Az első emeleten (otthon) kényelmes és valóban érdekes székek, bútorok találhatóak.
A megnyitón megjelenő tömegeknek van persze kellemetlen oldala is; például az, amikor a kedves vendég leönt minket vörösborral, és elnézést se kér. Segítőkézségét fejezi ki azzal, hogy elmondja érdemes vízzel kicsit lemosni, majd tovább ballag. Hiába a sajtósok mindig is kerültek érdekes helyzetekbe. Ezt most túléltük, még ha a Tomi kristály se veszi ki a vörösbort a ruhából...

A rendezvény mindenképpen jó példája annak, hogyan nézhet ki egy jó támogatói körrel rendelkező kiállítás a mai európai unióban.

A kiállításra csak az Italian Design on Tour-al kombinált jegyet kapni, ami felnőtteknek 2500, diákoknak, nyugdíjasoknak 2000Ft-ba kerül. Bővebb információ a VAM Design weblapján illetve a Design Hét-en.